Landsbygdsnätverket
Lina Bjerke från Internationella handelshögskolan i Jönköping föreläser i Landet lär den 3 september. Foto: Ivan Rieka/Mostphotos och Anna Hållams.

Lina Bjerke från Internationella handelshögskolan i Jönköping föreläser i Landet lär den 3 september. Anmäl dig i länken nedan. Foto: Ivan Rieka/Mostphotos och Anna Hållams.

Landet lär #25 Vad behöver företagen för att utvecklas? Om innovationer i landsbygder

Lunchwebbinarium 3 september klockan 12-12.45

Det pratas ofta om städers och stora företags innovationer men småföretag i landsbygder har också en stor innovationskraft. Men mer behöver göras för att de ska få rätt förutsättningar för att utveckla innovationer. Det menar Lina Bjerke, doktor i nationalekonomi, som föreläser i Landet lär den 3 september.

Anmäl dig!

Här kan du anmäla dig till webbinariet! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du får ett bekräftelsemail till din e-postadress efter att du har anmält dig.

I webbinariet presenterar Lina Bjerke färska resultat från den utvärdering av innovationer i landsbygder som hon har gjort tillsammans med Sara Johansson, universitetslektor i nationalekonomi.

- Sveriges landsbygder tenderar att ”försvinna” när man pratar om innovativa företag och innovativa platser, säger Lina Bjerke, doktor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Lina Bjerke och Sara Johansson har på uppdrag av Jordbruksverket gjort tre utvärderingar av olika innovationsinsatser i landsbygder. Utvärderingarna visar bland annat att innovationssinsatser ofta riktas till större företag och till företag i städer.

- Vi visar att företag i landsbygder visst är innovativa men att vi behöver ökad kunskap för att förstå behoven utifrån landsbygdernas särskilda förutsättningar, säger Lina Bjerke.

I sin forskning pekar de bland annat på att andelen innovationsbenägna företag är högre i landsbygder än i städer. Däremot krävs det andra typer av insatser för att främja innovationer för mindre företag i landsbygder.

I webbinariet den 3 september kommer Lina Bjerke även berätta om utvärderingen av hur innovationsstödet inom EIP-Agri har fungerat.

Om föreläsaren

Lina Bjerke är doktor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. I sin forskning har hon främst studerat regional utveckling och landsbygders olika utmaningar och möjligheter.

Teknisk information

Verktyget vi använder heter Adobe Connect. När du klickar på länken till webbinariet uppmanas du att installera programvaran på din dator. Godkänn installationen och återanslut sedan till webbinariet. Det bästa är använda fast internetuppkoppling.

Använder du en mobil eller surfplatta laddar du först ner Adobe Connects app och ansluter sen till webbinariet via länken.

Om Landet lär

Landet lär är Landsbygdsnätverkets webbinarieserie. Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben. Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsaren. Avsnitten spelas också in så att du kan titta på dem i efterhand.

Anmäl dig till kommande och se tidigare avsnitt av Landet lär

Publicerades