Landsbygdsnätverket
Hannes Norr föreläser i Landet lär den 22 oktober. Foto: Emilia Bergmark Jiménez/Privat.

Hannes Norr föreläser i Landet lär den 22 oktober. Foto: Emilia Bergmark Jiménez/Privat.

Landet lär #28: Hur kan de gröna näringarna bli bättre på affärsutveckling?

Lunchwebbinarium 22 oktober klockan 12-12.45

Lantbruksföretagare behöver generellt sett bli bättre på att utveckla sitt företagande för att kunna möta framtidens utmaningar. Samtidigt behöver rådgivningen bli mer flexibel och i vissa fall spetsas för att lantbrukarna ska vilja utbilda sig. Det menar Hannes Norr, agronomstudent på SLU, som har kartlagt hur de gröna näringarna jobbar med affärsutveckling. I Landet lär-webbinariet den 22 oktober presenterar han sina resultat.

Anmäl dig!

Här kan du anmäla dig till webbinariet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du får ett bekräftelsemail till din e-postadress efter att du har anmält dig.

Kartläggningen har gjorts på uppdrag av Landsbygdsnätverket. En av Hannes Norrs slutsatser är att affärsrådgivningen både behöver spetsas och breddas eftersom företagsstrukturerna och lantbrukarnas drivkrafter ser olika ut.

- Det råder ett för smalt tänk inom affärsutveckling som grundar sig på traditionella ekonomimodeller där företagens omsättning i första hand tas i beaktning och andra värden nedprioriteras, säger Hannes Norr om resultaten i kartläggningen.

Kartläggningen bygger på intervjuer med ett 30-tal aktörer som arbetar med affärsutveckling inom de gröna näringarna. Hela rapporten kan du läsa här. Pdf, 609 kB, öppnas i nytt fönster.

De växande lantbruksföretagen, som är intresserade av kurser och utbildningar inom affärsutveckling, vill att utbildningarna ska bli ännu spetsigare. Därför, menar Hannes Norr, är det viktigt att skapa utbildningar och kurser som håller en tillräckligt hög kvalitet för att intressera de lantbrukare som har intresset för att vilja växa och utvecklas.

Samtidigt finns många lantbrukare som av olika skäl inte skaffar sig nödvändiga kunskap inom affärsutvecklingsområdet i samma utsträckning som andra företagare.

- En del lantbrukare verkar inte alltid förstå att man behöver införskaffa sig nödvändig kunskap inom företagsledning och personalhantering. Det finns en känsla av nederlag inom många lantbruksföretag om man behöver gå en kurs inom företagande eftersom man då erkänner att man arbetar med företagande men saknar de kompetenser som behövs, säger Hannes Norr.

Han menar att det också behövs en grundligare undersökning till varför lantbrukare generellt sett inte skaffar sig nödvändiga kunskaper inom affärsutvecklingsområde.

-En orsak som nämns i intervjuerna är att många lantbrukare är intresserade av sin produktion i första hand och företagandet i andra hand. Man upplever att man redan kan tillräckligt och känner sig nöjda med sin situation och därmed inte vill växa. Det verkar därför viktigt att utforma affärsrådgivning så att den i första hand utgår från lantbrukarnas drivkrafter, målsättningar och kapacitet, säger Hannes Norr.

Om föreläsaren

Hannes Norr studerar tredje året på programmet Agronom Landsbygdsutveckling vid SLU. Han har på uppdrag av Landsbygdsnätverket kartlagt hur olika aktörer arbetar med affärsutveckling inom de gröna näringarna och vad det finns för aktuellt behov, utifrån situationen i det svenska lantbruket och omvärlden.

Teknisk information

Verktyget vi använder heter Adobe Connect. När du klickar på länken till webbinariet uppmanas du att installera programvaran på din dator. Godkänn installationen och återanslut sedan till webbinariet. Det bästa är använda fast internetuppkoppling.

Använder du en mobil eller surfplatta laddar du först ner Adobe Connects app och ansluter sen till webbinariet via länken.

Om Landet lär

Landet lär är Landsbygdsnätverkets webbinarieserie. Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben. Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsaren. Avsnitten spelas också in så att du kan titta på dem i efterhand.

Anmäl dig till kommande och se tidigare avsnitt av Landet lär

Publicerades