Landsbygdsnätverket
Tom Kelly från irländska Teagacs föreläser i Landet lär den 14 januari. Foto: Scandinav Bildbyrå/Johnér  /Teagasc

Tom Kelly från irländska Teagacs föreläser i Landet lär den 14 januari. Foto: Scandinav Bildbyrå/Johnér /Teagasc

Landet lär #30 - Rådgivningens roll för lantbruket: Så gör man i Irland

Lunchwebbinarium 14 januari 12-12.45

Rådgivning till lantbrukare har pekats ut som en viktig orsak till att Irland har lyckats öka sin livsmedelsproduktion. I det här webbinariet presenterar Tom Kelly från den irländska rådgivningsorganisation Teagacs hur rådgivningen är uppbyggd och ger tips på hur vi kan jobba i Sverige.

Anmäl dig!

Här kan du anmäla dig till webbinariet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du får ett bekräftelsemail till din e-postadress efter att du har anmält dig.
Observera att webbinariet hålls på engelska.

Irland är ett framgångsrikt land vad gäller livsmedelsproduktion. Under det senaste decenniet har landet ökat sin mjölkproduktion med 53 procent. För att jämföra har Sverige under samma period minskat sin produktion med sju procent. Dessutom exporterar Irland 90 procent av all sin mjölk och sitt nötkött.

En viktig roll för den ökade livsmedelproduktionen spelar landets rådgivningsorganisation för lantbruket, Teagacs. Teagasc samordnare och är ansvarig för forskning, uttveckling och rådgivning inom lantbrukssektorn. I det här webbinariet presenterar Tom Kelly hur bland annat hur Teagacs arbetar, hur de olika rådgivningsmodellerna fungerar och hur man jobbar med stöd till unga lantbrukare.

- Rådgivare i Europa och Irland står inför en enorm utmaning när det gäller att stödja mer hållbara modeller för livsmedelsproduktion. Här är ett riktat innovationsstöd nödvändigt. säger Tom Kelly.

- Det måste finnas ett helhetsgrepp och ett inflytande över hela AKIS-systemet för att få någon effekt när det gäller att stödja de förändringar som krävs. Alla aktörer i AKIS-systemet och samhället i allmänhet har en roll och ansvar för att använda bästa tillgängliga vetenskap och praktik.

AKIS står för Agricultural Knowledge and Innovation Systems.

Om föreläsaren

Tom Kelly är professor och chef för avdelningen knowledge transfer (kunskapsöverföring på svenska) vid den irländska rådgivningsorganisationen Teagasc. Tom Kelly känner väl till Sverige och är internationell ledamot i svenska KSLA (Kungliga Skogs- och LantbruksAkademin).

Teknisk information

Verktyget vi använder heter Adobe Connect. När du klickar på länken till webbinariet uppmanas du att installera programvaran på din dator. Godkänn installationen och återanslut sedan till webbinariet. Det bästa är använda fast internetuppkoppling.

Använder du en mobil eller surfplatta laddar du först ner Adobe Connects app och ansluter sen till webbinariet via länken.

Om Landet lär

Landet lär är Landsbygdsnätverkets webbinarieserie. Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben. Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsaren. Avsnitten spelas också in så att du kan titta på dem i efterhand.

Anmäl dig till kommande och se tidigare avsnitt av Landet lär

Publicerades