Landsbygdsnätverket
Therese W Olsson och Emelie Nielsen föreläser i Landet lär den 25 februari.

Therese W Olsson och Emelie Nielsen föreläser i Landet lär den 25 februari. Foto: Shutterstock

Landet lär #32 Hur får vi mer klimatsmarta råvaror härifrån? Om närproducerad mat

Lunchwebbinarium 25 februari klockan 12-12.45

Det finns många fördelar med att äta mer närproducerade råvaror. Förutom att undvika långa transporter kan konsumtionen även bidra till fler arbetstillfällen lokalt. Men hur får vi fler konsumenter att upptäcka fördelarna med närproducerad mat? Och vad behövs för att vi ska kunna odla fler klimatsmarta råvaror i Sverige? I det här webbinariet föreläser spannmålsodlaren Therese W Olsson och kocken Emelie Nielsen om hur de arbetar med klimatsmarta, lokala råvaror.

Anmäl dig!

Här kan du anmäla dig till webbinariet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du får ett bekräftelsemail till din e-postadress efter att du har anmält dig.

– Vi har lätt att bli hemmablinda och jag vill hjälpa till att öppna ögonen för matskatten vi kan hitta där vi bor. För smakens, klimatets, hälsans, plånbokens och fler arbetstillfällens skull, säger Emelie Nielsen.

Webbinariet görs med utgångspunkt från broschyren Klimatsmarta råvaror härifrån Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är framtaget som en del i kraftsamlingen Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Syftet med broschyren är att lyfta råvaror som är bra för både klimatet och hälsan. Bland annat lyfts olika proteinråvaror som skulle kunna odlas i Sverige i större utsträckning än idag, så som gråärt och quinoa. Och just gråärt är något som Therese W Olsson och hennes man har börjat odla vid sidan av spannmål.

– Vi märker ett ökat intresse från både konsumenter och restauranger för våra grödor, framförallt grå ärtan och gula ärtor, säger Therese W Olsson.

Om föreläsarna

Emelie Nielsen är kock på restaurangerna Krubb i Töreboda och Norrqvarn i Lyrestad. Hon är ambassadör för ”Smaka på Västsverige” och har stor erfarenhet av att jobba med lokala råvaror.

Therese W Olsson driver Slätte gård utanför Töreboda tillsammans med sin man. På gården odlas ekologiskt spannmål och de senaste åren även gråärter.

Teknisk information

Verktyget vi använder heter Adobe Connect. När du klickar på länken till webbinariet uppmanas du att installera programvaran på din dator. Godkänn installationen och återanslut sedan till webbinariet. Det bästa är använda fast internetuppkoppling.

Använder du en mobil eller surfplatta laddar du först ner Adobe Connects app och ansluter sen till webbinariet via länken.

Om Landet lär

Landet lär är Landsbygdsnätverkets webbinarieserie. Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben. Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsaren. Avsnitten spelas också in så att du kan titta på dem i efterhand.

Anmäl dig till kommande och se tidigare avsnitt av Landet lär

Publicerades