Landsbygdsnätverket
Kollagebild. I bakgrunden syns en kvinna som går i en ladugård med kor. I vänstra hörnet syns Landet lärs-logga och till höger syns en porträttbild med föreläsaren Rebecca Persson.

Foto: Scandinav bildbyrå.

Landet lär #42 Att skörda lika - om jämställdhet inom de gröna näringarna

Hur kan de gröna näringarna bli mer jämställda? Och vilka vinster finns det med en mer jämställd näring? I webbinaret den 10 november presenterar Rebecca Persson, Prime & United Minds, sin kartläggning av jämställdheten i de gröna näringarna. Hon ger också förslag på vad som behöver göras för att i högre utsträckning inkludera kvinnor.

Anmäl dig!

Här kan du anmäla dig till webbinariet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du får ett bekräftelsemail till din e-postadress efter att du har anmält dig.

Rapporten har gjorts på uppdrag av Jordbruksverket och visar att det finns en ojämn fördelning både vad gäller numerära och kulturella aspekter. Trots att det inte är så stora skillnader vad gäller antalet sysselsatta kvinnor och män inom jordbruket, äger män en betydligt större andel av företagen och marken inom de gröna näringarna. Gällande kulturella delar kan det ses att bilden av en lantbrukare är synonym med typiskt manligt kodade drag och att arbetsuppgifter könskodas på arbetsplatserna.

En ökad jämställdhet ger bättre förutsättningar för en ökad konkurrenskraft inom de gröna näringarna och bidrar i sin tur bidrar till en attraktiv landsbygd. I webbinariet den 10 november presenterar Rebecca Persson, omvärldsanalytiker på Prime och United Minds, vilka åtgärder och initiativ som kan bana väg för en mer inkluderande och jämställd näring.

- Forskning och experter är idag eniga om att en jämställd sektor även är en mer lönsam, konkurrenskraftig, innovativ och säkrare sektor. Den gröna näringen har mycket att vinna på att driva ett mer aktivt och starkt jämställdhetsarbete, säger Rebecca Persson, omvärldsanalytiker på Prime och United Minds.

Om föreläsaren

Rebecca Persson är omvärldsanalytiker på Prime & United Minds. Hon har på uppdrag av Jordbruksverket varit med och tagit fram en rapport om jämställdhet i de gröna näringarna. Rapporten publiceras inom kort.

Teknisk information

Verktyget vi använder heter Adobe Connect. När du klickar på länken till webbinariet uppmanas du att installera programvaran på din dator. Godkänn installationen och återanslut sedan till webbinariet. Det bästa är använda fast internetuppkoppling.

Använder du en mobil eller surfplatta laddar du först ner Adobe Connects app och ansluter sen till webbinariet via länken.

Om Landet lär

Landet lär är Landsbygdsnätverkets webbinarieserie. Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben. Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsaren. Avsnitten spelas också in så att du kan titta på dem i efterhand.

Anmäl dig till kommande och se tidigare avsnitt av Landet lär

Publicerades