Landsbygdsnätverket
Collage

Tisdag den 17 april kl 12 - 13 kan du delta i ett intressant lunchwebbinarum om Sveriges naturturism i Landsbygdsnätverkets satsning Landet lär. Naturfotot: Göran Wallin

Landet lär: Naturturism på frammarsch - lunchwebbinarum om Sveriges naturturism

Det sjunde avsnittet av Landet lär handlar om den starkt växande naturturismen som lockar allt fler besökare från både Sverige och andra länder. Utredningar och strategier lyfter möjligheter med branschens utveckling, men ord i sig skapar inte utveckling. Hur går vi från ord till handling?

 

Nya affärsmöjligheter inom naturturismen bidrar till att öka såväl enskilda företags som olika landsbygders konkurrenskraft.

Dieter Müller

- Att uppnå positiva ekonomiska effekter genom landsbygdsturism förutsätter att turister ges möjlighet att spendera pengar. Det kan låta banalt men idag är det inte längre möjligt överallt i Sverige i synnerhet om man också behöver sträva efter hög kvalitet och export, säger Dieter Müller, Dieter Müller, professor vid institutionen för geografisk och ekonomisk historia, Umeå universitet som forskar om turism, mobilitet och regional utveckling, inte minst i nordliga områden.

Nya affärsmöjligheter

Nya affärsmöjligheter via naturturism kan också bidra till en diversifiering som kan öka intresset för landsbygden hos nya grupper. Genom att använda resurser som idag är outnyttjade kan detta möjliggöras.

- Målet är att driva en verksamhet där alla är vinnare, både naturen och lokalsamhället. Nya pengar kommer in i den lokala ekonomin. En växande exportmarknad tillför pengar till lokala företag som sedan kan använda pengarna för att investera i området. Det är hållbar landsbygdsutveckling på riktigt, säger Michael Kleemann.

Michael Kleemann

Hur går vi från ord till handling?

Utredningar och strategier lyfter möjligheter med branschens utveckling, men ord i sig skapar inte utveckling. Hur går vi från ord till handling? Hur kan vi skapa stödjande strukturer och sammanhang där nya idéer, både av traditionell och av innovativ karaktär, kan utvecklas.

- För att få till en verklig utveckling av turismnäringens potential behövs mer av ett “bottom up” förhållningssätt och mindre av ”top down” byråkrati”, säger Michael Kleemann och Henrik Olsson, som tillsammans driver fisketurismföretaget ”Fishing in Sweden" och som, också deltar i naturturismens webbinarium.

NÄR: Tisdag 17 april klockan 12.00 - 13.00 Du får en länk till webbinariet efter att du har anmält dig, anmälningslänk nedan.

TIPS! Den 12 april sänder podden Landet ett avsnitt om det högaktuella ämnet naturturism. Podden Landets avsnitt hittar du här.

Henrik Olsson

När storfiskar'n Henrik Olsson talar om hur stora fiskar han får, ja, då skarvar han som han vill, då räcker armarna inte till...

Publicerades