Landsbygdsnätverket
Svante Axelsson och Erik Westholm

Poddens gäster diskuterar hur landsbygden blir allt viktigare i den klimatomställning vi står inför. Svante Axelsson och Erik Westholm i veckans avsnitt av Landet. Foto: Ida Lindhagen

Landsbygden levererar hållbart - podden Landet #39 om klimat

Landsbygden blir allt viktigare i en värld som tar hand om klimatfrågan. För trots att vi ofta läser om den hållbara staden så spelar de svenska landsbygderna en stor roll i den omställning vi står inför. Transporter, industri, bostäder, jordbruk och skogsbruk har hög förändringspotential. Så vad har landsbygderna som städerna inte har när det kommer till att rädda klimatet och vad är det som gör att det kan vara lättare att leva klimatsmart på landet.

I podden Landet diskuterar Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige och Erik Westholm, Professor vid institutionen för Stad och Land på SLU, klimatomställningen.

– Vi kommer inte se landsbygden som en överbliven rest från jordbrukarsamhället. Vi kommer förstå att det är de kvalitéerna som skapar liv på jorden, säger Erik Westholm som också ingår i det vetenskapliga råd som är ett bollplank till regeringen i klimatfrågorna.

– Klimatförändringen kommer att förstöra stora delar odlingsbar mark i världen. Den svenska landsbygden som ser ut att klara sig bättre kommer bli mer intressant. Det kommer bli viktigare vad vi gör med varenda hektar.

Biodisel

Det gröna guldet

Den investeringsboomen som kommer med klimatomställningen kommer påverka våra landsbygder positivt då det står klart att de kommer behöva leverera mer tjänster till Sverige och övriga världen. Lantbruket ses som en vinnare och en stor del av lösningen av hela det fossilfria samhället förklarar Svante Axelsson.

– Vi har pratat om det gröna guldet i många år och nu kommer en biobränslevåg så det kommer bli ett enormt efterfrågetryck på skogen och jordbruket. Om vi skulle minska lite på köttkonsumtionen så öppnar vi upp mycket stora ytor som kan gå till att producera biodrivmedel. Men det är viktigt att vi ser möjlighetsberättelsen och inte går i försvar.

Erik Westholm anser att vi alla behöver veta mer då det är svårt att göra en omställning utan kunskap om siffror och detaljer. Vad kan varje person göra själv som går fort och lätt och spelar stor roll i klimatfrågan.

– Vi behöver en dystopi också. Att så här kan vi inte hålla och vi behöver förstå att det är ett enormt hot som vilar över oss.

Medverkande i Landsbygdsnätverkets podd Landet:
Erik Westholm, Professor vid institutionen för Stad och Land, SLU.
Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
Journalist: Ida Lindhagen

Du kan lyssna på podden genom att spela upp den här nedan.
Prenumerera på Landet genom att ladda ner exempelvis appen Pocket Casts Länk till annan webbplats. eller lyssna via iTunes Podcaster Länk till annan webbplats. och sök på: Landet.
På Facebook hittar du också PoddenLandet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Alla avsnitt finns också samlade på vår sida för Landet Länk till annan webbplats.

Publicerades