Landsbygdsnätverket

Leaderentusiaster samlades i Haparanda

Drygt 140 deltagare från leaderområden och organisationer spenderade ett intensivt dygn i Tornedalen den 6-7 oktober. Sverige ligger nu i startgroparna för att på allvar dra igång arbetet med lokalt ledd utveckling genom leadermetoden.
– Jag är väldigt nöjd med träffen och hur den genomsyrades av en varm och konstruktiv anda. Särskilt med tanke på att erfarenheterna av Leader varierar mellan deltagarna, säger Beata Allen, projektledare för träffen.

Jord_Haparanda

Susanne Rantatalo och Jan Johansson bjöd på en musikalisk upplevelse av Tornedalen med sina sånger på meänkieli. Tillsammans med dansaren Titta Court lyftes den goda stämningen ännu mer vid kvällens middag.

Det är ett viktigt uppdrag som landets leadergrupper nu har fått att förvalta. Med drygt två miljarder kronor i potten ska Sveriges landsbygder utvecklas fram till 2020. Träffen i Haparanda samlade aktiva inom lokalt ledd utveckling från både Sverige och Finland. Eftersom leaderträffen hölls i Haparanda med dess gränsöverskridande atmosfär var det naturligt att en del av träffen fokuserade på samarbete mellan våra länder men även med resterande länder inom EU.


– Vi uppskattar den fina stämningen ni lyckas få på era leaderträffar. Middagen på kvällen med underhållning och kultur bidrar till en gemenskap som vi gärna vill åstadkomma på våra träffar i Finland också, sa Juha-Matti Markkola från det finska nätverkskansliet.

 

Olika teman

Landsbygdsnätverkets arbetsområden gröna och blå näringar, integration av nya svenskar, naturturism, service i landsbygder och unga i landsbygdsutveckling återkom i programmet på olika sätt. Representanter för våra arbetsgrupper med stöd av kanslirepresentanter genomförde workshoppar på de olika temana med betoning på hur leadermetoden kan användas som resurs för utveckling. Gruppdiskussioner med arbetsområdena som grund genomfördes också om hur samarbeten kan skapas mellan olika leaderområden runt om i EU.

 

Lokal förankring

Vi från Landsbygdsnätverkets kansli vill rikta ett stort tack till värdområdet Tornedalen 2020 och då speciellt till Jytte Rüdiger och Håkan Wikman som har lagt ner ett omfattande arbete för att kunna bjuda besökarna på lokal kultur och mat, fantastisk natur och en mycket välkomnande stämning. Till Haparanda återkommer vi mer än gärna igen!

 

Presentationerna som visades på träffen samt filmat material kommer att publiceras på Landsbygdsnätverkets webbplats i dagarna. Filmen om leadermetoden som flera av deltagarna varit med att göra finns via denna länk: https://youtu.be/wrFKhUe_eJ8 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Sprid gärna den vidare!

Publicerades