Landsbygdsnätverket
Poddenbild

Mårten Andersson, Anders Bengtson, Ingmar Alm, Totta Wikström. Foto: Ida Lindhagen

Lyckad landskamp – idrott som landsbygdsutvecklare i podden Landet #48

Visste ni att landsortskommuner är betydligt mer föreningstäta än städerna? Och att idrott och föreningslivet har stor betydelse för svensk landsbygdsutveckling. Lyssna på Fotbollförbundet, Ridsportförbundet och Landsbygdsnätverket när podden tar sig an kreativa landsbygdslösningar. Det blir tydligt att civilsamhället inte bara en viktig arbetsgivare på landsbygderna utan även en viktig faktor för att få unga att stanna kvar i, eller återvända till, sin hembygd.

Idrottsrörelsen och föreningslivet och har stor betydelse för svensk landsbygdsutveckling.

Fotboll

- Landsbygdsföreningarna står för arrangemang som skapar gemenskap och trivsel, men också intäkter till landsbygden, säger Anders Bengtson.

Idrotten tillhör civilsamhället som har stor funktion på landsbygden menar Ingmar Alm. Idrottsrörelsen står för stora sociala och mjuka värden.

 - Idrottsplatsen blir på nåt sätt ett centrum på en liten ort, en samlingspunkt. Framförallt för ungdomar, men även äldre, säger Ingmar Alm.

Häst

 

Ridanläggning som samlingsplats

Ridsportens Totta Wikström instämmer och berättar att ridsportens anläggningar ofta blir som en ungdomsgård och en viktig samlingsplats.

- Ridsporten är ju lite unik i och med att våra föreningar i regel har anställd personal både på dag och kvällstid, berättar hon.

Idrotten kan även vara skälet till att man stannar kvar eller flyttar tillbaka till landsbygden.

- Flertalet av grabbarna som flyttade in till stan när de började gymnasiet, har flyttat tillbaka för att det vill lira med Ätran. Jag skulle säga att fotbollen är en mycket bidragande faktor till att de väljer att stanna på landsbygden, berättar Mårten Andersson.

Förutom folkhälsoperspektivet, är landsbygders föreningsliv och idrottsrörelse viktiga ur ett annat perspektiv, nämligen integration. Fotbollförbundet har jobbat länge med integration och nu har även Ridsportförbundet kommit igång.

Fotboll

Samverkan kring landsbygdsfrågor

- Inom idrottslyftet finns särskilda medel avsatta för integration. Många pojkar kommer men det som är en utmaning är nå flickorna också, säger Totta Wikström.

En annan utmaning är ekonomin och det är många grupper som inte har möjlighet att ta del av ridningen eftersom den är mer kostsam än att delta i ett lag.

Men viktigast av allt är ändå samverkan på bred front.

- Titta på Landsbygdsnätverkets organisation, där flera organisationer träffas och delar med sig av sina goda exempel, den formen att jobba måste vi få ner på regional och lokal nivå också. Att samla alla aktörer som på något sätt jobbar med landsbygdsfrågor och utbyta erfarenheter.

Medverkande:

Mårten Andersson, Unga i Landsbygdsutveckling och Fotbollförbundet
Anders Bengtson, Arbetsgruppen Integration och Fotbollförbundet
Ingmar Alm, Landsbygdsnätverkets styrgrupp och Fotbollförbundet
Totta Wikström, Svenska ridsportförbundet Dalarna

Journalist: Ida Lindhagen

Ni kan lyssna på podcasten här nedan eller ladda ner appar som Pocket Casts Länk till annan webbplats., Acast Länk till annan webbplats., Stitcher Länk till annan webbplats., CastBox Länk till annan webbplats. eller iTunes Podcaster Länk till annan webbplats.. Sök på: Landet Podcast. Samtliga avsnitt samlas även på vår sida för Landet Länk till annan webbplats.. På sociala medier hittar ni vår podd via #PoddenLandet.

Publicerades