Landsbygdsnätverket
Podden Landets nya reporter Malin Marcko med mickrofon i handen ute i sin trädgård Foto Mattias Pehrsson

Ny reporter för podden Landet blir Malin Marcko. Hon tar över efter Peter Gropman. Foto Mattias Pehrsson.

Malin Marcko tar över micken i podden Landet

Nu tar radiojournalisten Malin Marcko över efter Peter Gropman som de senaste åren lett Landsbygdsnätverkets Landet – podden bortom storstan. Malin kommer från Sveriges Radio med tjugo års erfarenhet i ryggen och arbetar nu bland annat med olika frilansuppdrag.

– Jag är radiojournalist sen 20 år tillbaka. Mest har jag jobbat med nyhetsjournalistik i Sörmland och Östergötland. Men det har också blivit ett antal dokumentärer och musikprogram genom åren. Musik är ett av mina stora intressen, ja rent lyssningsmässigt alltså, det finns ingen musikalisk talang inom mig utöver det att jag är bra på att lyssna på musik.

Malin tog vid årsskiftet beslutet att säga upp sig från Sveriges Radio efter många år som anställd. Nu jobbar hon istället deltid som Länsbildningskonsulent i Sörmland och har också en journalistisk och ljudbaserad frilansverksamhet.

Nya idéer för podden

Malin Marcko har lyssnat och följt podden Landet sedan flera år då hon var vän och kollega med Ida Lindhagen som var dess första reporter.

– Jag tycker att Landet är en podd med en spännande bredd och med en tydlig vinkel i landsbygdsutvecklingsfrågor.

Redan nu har hon lite tankar om hur man skulle kunna vidareutveckla podden men är hemlighetsfull om vad och menar att det får visa sig med tiden.

Hur kommer du sätta din egen prägel på avsnitten?

- Jag tror att Peter Gropman var och är mer stringent än jag och därför kanske jag kan vara mer luftig i mina frågor. Jag har ju ett format att luta mig mot och det känns tryggt så här i början.

Podden har nu passerat över 80 000 lyssningar på de 112 avsnitt som publicerats. Många följer också podden Landet på Youtube där den är bildsatt med filmer inskickade av lyssnare och där den är textad.

Drömgäst i Landet

Malin Marcko med katt Foto Mattias Pehrsson

Foto Mattias Pehrsson

Framgångarna tror redaktionen beror på att man har med spännande, kunniga och kända gäster i avsnitten som spänner över en stor bredd av ämnen.

Så vi vänder oss till Malin och frågar om hon har någon drömgäst som hon skulle vilja intervjua till ett kommande avsnitt.

– Författaren Kerstin Ekman skulle jag vilja göra ett avsnitt med. Hon har så länge skildrat landsbygden i sina böcker. Lite politisk debatt skulle också vara intressant och kul. Gärna ett besök i Bryssel.

Malin Marcko hör ni för första gången i #113 Landsbygdsforskning – en allt hetare fråga som släpps onsdagen den 26 augusti.

Alla avsnitt av podden Landet finns på vår webb, på Spotify och där poddar brukar finnas.

Hitta oss på Youtube! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

KORTFAKTA OM MALIN

Namn: Malin Marcko
Gör: Jobbar som konsulent på Länsbildningsförbundet i Sörmland och som frilansande journalist
Aktuell som: Ny reporter i podden Landet
Född: I Stockholm
Bor: i Nyköping
Familj: Sambo, två döttrar och två katter
När jag tittar på teve ser jag helst: Dokumentärer, granskningar samt välgjorda drama- och deckarserier. Kollar också frekvent på nyheterna.
När jag läser blir det oftast: Just nu serien om Jana Kippo av Karin Smirnoff, jag gillar oftast svensk litteratur.
Jag blir arg av: När någon eller några blir orättvist behandlade.
När jag är ledig brukar jag: Jag är oerhört bra på att bara vara och inte göra nåt. Men lyssna på musik och träffa vänner gör jag gärna.
Jag blir glad av: Jag är glad mest hela tiden, jag har väldigt nära till skratt.

Publicerades