Landsbygdsnätverket
exempel innovationsstöd

Mångfald av innovationer gör skillnad för näringarna

Hela 440 miljoner avsattes i Landsbygdsprogrammet till ett nytt innovationsstöd inom EU-satsningen EIP-Agri. Idag är det närmare 60 projekt som pågår eller har avslutas. Svenska innovationer som kommer göra skillnad inom jordbruk, trädgårds- och rennäringen. Och fler är på gång.

Ytterligare 30 nya ansökningar har nu kommit in till Rådgivande bemömningskommitten (RÅK) för att utveckla idéer och hitta lösningar, med full finansiering från stödet.

Nytt som ger möjligheter

Bland dem som redan är igång finns exempelvis en app för att upptäcka varroakvalster, en innovation som spritts över världen och allaredan fått många utmärkelser. Mousserande vin på svarta vinbär, nya proteingrödor till livsmedel, premiumprodukter från renkött, näringsladdad broccolisoppa och standard för lammköttskvalité är andra exempel som rör mat och dryck.

Det är många innovationer på gång där sensorer, kameror och digitala lösningar kraftfullt bidrar till ökad precision, resurseffektivitet och lönsamhet inom såväl växtodling, trädgårdsnäring som djurhållning. Därmed blir det också positiva effekter på miljö och klimat.

Nyfiken och har en idé

För dig som är nyfiken på allt nytt som plockats fram finns alla godkända projekt presenterade här Öppnas i nytt fönster..

Har du eller någon du känner en idé som kan bli en innovation? Det finns 150 miljoner kvar till nya projekt med 100 procents finansiering. Projekten kan pågå till och med 2022. Läs mer om hur man söker innavationsstöd här Öppnas i nytt fönster..

Publicerades