Landsbygdsnätverket
Eva Sundberg, Örjan Brinkman och Pirjo Gustavsson

Varför är det så viktigt att just offentliga måltider är hållbara genom hela kedja? Det diskuterar Eva Sundberg, Örjan Brinkman och Pirjo Gustavsson i veckans avsnitt av Landet. Foto: Ida Lindhagen

Mattanken – offentliga måltider i framkant i podden Landet #40

Oavsett var man bor eller hur gammal man är ska alla matgäster som erbjuds offentliga måltider i Sverige få det bästa möjliga. Men varför är det så viktigt att just offentliga måltider är hållbara genom hela kedjan? Och hur hänger den offentligt upphandlade maten ihop med landsbygdsutveckling och ökad tillväxt? Lyssna när podden Landet fördjupar sig i det nationella projektet Mattanken. En digital plattform, ett nätverk och ett samarbete för hållbar, hälsosam och smakfull mat.

Pirjo Gustavsson, företagarcoach LRF Dalarna, Örjan Brinkman, ordförande för Sveriges konsumenter och Eva Sundberg som är kostekonom på Livsmedelsverket diskuterar utifrån tre olika perspektiv.

– Att den offentliga maten går före när det gäller hållbarhet, näring och kvalitet är otroligt viktigt ur ett konsumentperspektiv, säger Örjan Brinkman. Det kan finnas ett jätteduktigt kommunalråd eller en jätteduktig kostchef eller någon som tar tag i frågan och då gäller det att skapa de här mötena som Mattanken ska göra.

– Vi vill ta vara på den potential som finns i de offentliga måltiderna för att få till en samhällsutveckling som går åt rätt håll och som också kan bidra till landsbygdsutveckling, säger Eva Sundberg. Det finns därför en stor nytta med ett sånt här projekt som bli en neutral plattform där olika aktörer från alla led i kedjan kan mötas. 

Offentligt kök

Svenska mervärden

Det som kallas de svenska mervärdena som handlar om djuromsorg och miljötänk blir mer och mer efterfrågat. Då gäller det att det är hållbart hela vägen, men det handlar också om tillväxtmöjligheter förklarar Pirjo Gustavsson.

– Vi vill visa att det offentliga är en viktig kund. Även om det är små siffror kan det vara en väldigt viktig kund för enskilda företagare eller regioner.

Medverkande i Landsbygdsnätverkets podd Landet:
Eva Sundberg, kostekonom på Livsmedelsverket
Pirjo Gustavsson, företagarcoach LRF Dalarna
Örjan Brinkman, ordförande för Sveriges konsumenter

Du kan lyssna på podden genom att spela upp den här nedan.
Prenumerera på Landet genom att ladda ner exempelvis appen Pocket Casts Länk till annan webbplats. eller lyssna via iTunes Podcaster Länk till annan webbplats. och sök på: Landet.
På Facebook hittar du också PoddenLandet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Alla avsnitt finns också samlade på vår sida för Landet Länk till annan webbplats.

Publicerades