Landsbygdsnätverket
Digitalisering

Veckans avsnitt av Landet är inspelat via Skype. Övre raden Lena Lid Falkman och Per Nordwall. Nedre raden Ida Lindhagen och Raquel Johansson.

Med kontoret på fickan - om digitalisering på landsbygder. Podden Landet #29

Drömmer du om att arbeta hemifrån var du än bor? Eller om att flytta från stadsbygd till landsbygd, men är osäker på hur det blir med arbetet? Då kan digitaliseringen vara lösningen. Hur det är att jobba och driva företag på distans? Vilka krav ställer ett digitaliserat arbetsliv på teknik, på kollegor och på oss själva? Möt Raquel Johansson, som distansjobbat med chefen i Italien och kollegor i Malaysia. Lyssna på nätbutiksinnehavaren Per Nordwall som säljer produkter globalt. Och hör forskaren Lena Lid Falkmans bästa tips för lyckade virtuella möten.

– Den stora fördelen nu med virtuella möten är ju just att vi alla bär med oss tekniken i fickan, förklarar Lena Lid Falkman som är ekonomie doktor på Handels och författare. Innan hade vi superkomplicerade videokonferensanläggningar som tog upp ett helt rum och många är skadade av det och tror inte att det funkar med virtuella möten men det gör det.

– Det skulle vara möjligt att ha folk på distans i mitt företag via all den teknik som nu finns, säger Per Nordwall som driver jaktbutik på nätet. Man är visserligen van att se sina anställda på morgonen. Men om du jobbar hemifrån med projekt mot mål och gör dem på två eller tre dagar spelar ju inte så stor roll.

– Man vill hitta kompetens, tänka utanför boxen, och då är inte kravet att du sitter på samma ort som jag. Du kan sitta var du vill, bara du är duktig, säger Raquel Johansson som distansarbetat med kollegor över hela världen. Företagsledarna har för lite kompetens, de vet inte hur de ska utnyttja tekniken.

Medverkande i Landsbygdsnätverkets podd Landet:
Raquel Johansson, distansarbetare med kollegor över hela världen.
Per Nordwall, nätföretagare som jobbar globalt.
Lena Lid Falkman, ekonomie doktor på Handels och författare till boken ”Virtuella möten – effektiv, gränslös kommunikation”
Journalist: Ida Lindhagen

Följ Landet - podden bortom storstan på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Du kan lyssna på podden genom att spela upp den här nedan. Du kan också prenumerera på våra avsnitt genom att ladda ner exempelvis appen Pocket Casts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller lyssna via iTunes Podcaster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Sök på: Landet

Alla avsnitt finns också samlade på vår sida för Landet

Publicerades