Landsbygdsnätverket
Ida Lindhagen foto Mickan Thor

Ida Lindhagen var bara fjorton år när hon fattade beslutet att bli radiojournalist. Sedan två år tillbaka är det Ida som gör Landsbygdsnätverkets podd Landet.

Möt Ida – kvinnan bakom rösten i podden Landet

Tusentals har lyssnat till Ida Lindhagens röst i Landsbygdsnätverkets populära podd Landet som får fler lyssnare för varje avsnitt som släpps. I den här artikeln får du veta lite mer om Ida, kvinnan bakom den behagliga rösten som hörts i drygt femtio avsnitt.
– Femtio! Det känns som en milstolpe både i min egen och i podden Landets historia.

Ida Lindhagen Foto Mickan Thor

Det är paus mellan två poddinspelningar. Ida Lindhagen plockar fram en stickning ur väskan, fingrarna far som lärkvingar när hon flyhänt hanterar stickorna. Samtidigt tittar hon på datorskärmen och checkar punkterna inför den stundande inspelningen.

Förmiddagens inspelning handlade om transnationella samarbeten, TNC, som är en viktig del i leadersamarbeten. Eftermiddagens ska handla om EU:s gemensamma jordbrukspolitik, CAP - Common Agricultural Policy.

- Det är otrolig bredd i ämnena i våra poddar och det är nog lika intressant och lärorikt för mig att göra dem som för lyssnarna att höra dem.

Radiojournalist givet yrkesval

Landsbygdsintresset finns i blodet. Hon är född och uppvuxen på en liten gård utanför Ulricehamn.

Yrkesvalet var enkelt. Redan som fjortonåring visste hon att det var radiojournalist hon skulle bli. Sagt och gjort. Och det är med glädje hon tittar tillbaka på åren som radioreporter.

Ida Lindhagen Foto Mickan Thor

- Att vara ute i småbyarna och få skildra de lokala miljöerna och människorna, var de absolut roligaste jobben.

Sedan ett par år tillbaka arbetar Ida Lindhagen med att göra podden Landet åt Landsbygdsnätverket. Över femtio avsnitt har sänts och lyssnats på.

Att det är just Landsbygdsnätverket som driver podden Landet är en fördel, tycker hon.

- Landsbygdsnätverket är partiskt så till vida att man vill landsbygdens bästa, men opartiska i hur lösningarna ska se ut i och med att Landsbygdsnätverket är partipolitiskt obundet.

Många lyssnar på Landet

Podden Landet går från klarhet till klarhet och vinner allt fler lyssnare för varje avsnitt som släpps. Nu är det 30 000 lyssnare. Ida tror, i likhet med redaktör Ingrid Whitelock och ansvarig utgivare Maria Gustafsson, att lyssnarantalet kommer fortsätta att öka.

Varför går podden Landet så bra?

- Jag brukar få höra att tilltalet är lättsamt och vänligt. De flesta tycker också att avsnitten är lagom långa och jag tror också att många har saknat att landsbygdsfrågor tas upp på det här viset. Lyssnarna blir verkligen inspirerade, säger Ida.

Landets redaktion finns på Landsbygdsnätverkets kansli. Det är där som Landets ämnen och gäster tas fram. Därefter börjar ett resonemang med Ida och tillsammans kommer man fram till upplägg och infallsvinklar. Sedan arbetar Ida vidare, läser in sig på de olika ämnena.

- Man måste vara påläst, lyhörd, intresserad och engagerad.

Ida Lindhagen Foto Mickan Thor

Men vissa ämnen är svårare än andra, då får radiojournalisten i henne träda fram.

- Som journalist gäller det att formulera frågorna så det blir lyssningsvärt och hitta ett språk som inte är för byråkratiskt – vilket kan vara en utmaning ibland.

Hur ser det ut om vi blickar framåt då? Jodå, podden Landet har mer eller mindre färdigplanerat avsnitten för hela 2018. Ett ämne som Ida Lindhagen särskilt ser emot är att få skildra landsbygders kultur.

Vad vill du att lyssnaren ska känna efter att ha lyssnat på Landet?

- Jag vill att de ska känna att de lärt sig någonting. Och jag vill gärna att de blir sugna på att börja gräva där de står och känna sig inspirerade att utveckla sin egen by och bygd!

Foto: Mickan Thor

Götala

SNABBA FAKTA OM IDA LINDHAGEN
Född: 1988
Bor: Uppsala
Familj: Pojkvän, föräldrar, bröder
Gör: Frilansjournalist som gör podden Landet och dessutom driver en lanthandel i staden
Intressen: Matlagning, handarbete och kultur i största allmänhet
Irriteras av: Ohyfsade människor
Favoritmat: Grönsaker i alla dess former
Drömmer om: Ett hus på landet med stora land för odling
Om tio år: Brukar inte tänka så långt men, hm, jag har nog en egen trädgård då i alla fall

Publicerades