Landsbygdsnätverket
Malin Malmström och Roger Ylinenpää

Roger Ylinenpää och Malin Malmström diskuterar ojämlikheter för kvinnor och män när det kommer till att få del av offentlig finansiering. Foto: Ida Lindhagen

När kön blir en faktor – om jämställt företagande. Podden Landet #33

Kvinnor driver nästan 30 procent av Sveriges företag. Men de får inte del av offentlig finansiering i motsvarande omfattning. Och mest utsatta är landsbygdskvinnor.
Det beror enligt forskning på att kvinnor och män tillskrivs olika egenskaper byggda på stereotypa förväntningar. Alltså förväntningar på hur företagande kvinnor och män ska bete sig och vara. Detta påverkar bland annat handläggningen av företagsstöd och krediter och synen på vem som anses ha potential i sitt företagande och därmed får del av pengarna.

Så varför är det såhär och hur gör vi för att företagsutvecklingen i våra landsbygder ska blir mer jämställd? Det vet Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet och Roger Ylinenpää, samhällsstrateg för landsbygd på Luleå kommun.

– Män som var unga beskrevs som unga och lovande medan kvinnor som var unga beskrevs som unga och oerfarna och det ger helt olika kopplingar till affärspotential, säger Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation, Luleå tekniska universitet. Vi har alla föreställningar om vad som är typiskt för en företagande kvinna och för en företagande man, därför att vi har föreställningar om vad det är att vara kvinna och att vara man.

– Det känns som att det är handläggare och finansiärer vi borde utbilda i jämställdhetsarbete och inte de som söker, säger Roger Ylinenpää, samhällsstrateg för landsbygd på Luleå kommun. Vi får inte befästa den här bilden, det är farligt. Gammal statistik får inte vara sanningar, utan vi måste titta framåt.

Medverkande i Landsbygdsnätverkets podd Landet:
Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation, Luleå tekniska universitet.
Roger Ylinenpää, samhällsstrateg för landsbygd, Luleå kommun.

Journalist: Ida Lindhagen

Följ Landet - podden bortom storstan på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Du kan lyssna på podden genom att spela upp den här nedan. Du kan också prenumerera på våra avsnitt genom att ladda ner exempelvis appen Pocket Casts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller lyssna via iTunes Podcaster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Sök på: Landet

Alla avsnitt finns också samlade på vår sida för Landet

Publicerades