Landsbygdsnätverket
DSC_0077_opt (1)

Nationell leaderträff i Halland

Nästa nationella träff för de som arbetar med leadermetoden kommer att arrangeras inom området Lokalt ledd utveckling Halland. Där finns ett startklart lokalt team som är redo att arbeta med planering och genomförande av träffen.
– Hjärtligt välkomna till Halland den lilla regionen mellan havet och skogen, säger ordförande Ulrika Rylin.

Det var som vanligt ett flertal områden som ansökte om att få arrangera den stora årliga träffen för landets leaderområden som Landsbygdsnätverket ligger bakom. Motiveringen från beslutsgruppen lyder:

 

Alla sökande kandidater visade på goda förutsättningar och alla uppfyllde samtliga grundkriterier, dessutom var alla kandidater fyrfondsområden. Sydligaste Sverige har än så länge inte haft någon nationell leaderträff. Bland två jämlika kandidater från Sydsverige valde vi Lokalt ledd utveckling Halland. Som ett av landets största leaderområden har de viktiga utmaningar att hantera. Det är också ett intressant kustområde med en stark besöksnäring även på landsbygden. Lokalt ledd utveckling Halland har på ett engagerat sätt presenterat ett koncept som bygger på ett helhetstänk för träffen där man binder ihop det lokala med det regionala. Man har också ett startklart lokalt team som med stor entusiasm är redo att arbeta med planering och genomförande av träffen.

 

Vill visa vad de åstadkommit

Marion Eckardt är verksamhetsledare för Lokalt ledd utveckling Halland. Hon berättar att de som värdar för träffen givetvis även kommer att söka samarbete med de föreningar, organisationer och intresserade aktörer som finns både i den kommun där konferensen till sist landar, och i hela Halland. De är ett av åtta leaderområden som fått förmånen att få arbeta med fyra fonder i den här programperioden. Det innebär att de har ett av de största verksamhetsområdena för lokalt ledd utveckling under programperioden 2014-2020. Med över 300 000 invånare har de hela Halland som verksamhetsområde, samt delvis församlingarna runt Bolmen.

 

– Vi vill visa er lite av vad Halland åstadkommit under föregående programperiod och prata om våra funderingar och tankar framöver. I denna period har vi visionen ”Ett rikare Halland genom lokala initiativ”. Vi vill skapa ett rikare, mer välkomnande och nytänkande Halland. Halland ska vara rikare på möjligheter, människor, initiativ och tillväxt. Halland ska vara mer välkomnande för fler olika människor att verka, bosätta sig i och besöka. Genom lokala initiativ och samverkan sås frön till nya sätt att tänka, leva och mötas, säger Marion Eckardt.

 

Halland har kommit långt

Ordförande för den lokala styrelse som kallas för LAG inom Lokalt ledd utveckling, Ulrika Rylin, är även hon nöjd och hoppas att gästerna ska trivas i deras område.

 

– Vi ser ett stort värde i att få vara med och starta upp den nya programperioden. Vi har i förra perioden skapat oss goda erfarenheter som vi nu känner oss redo att dela med andra leaderområden. Vi tycker att vi har mycket att visa upp inom olika verksamheter och inom olika delar som är av vikt för den period vi nu är på väg in i. Både avseende landsbygd och fiske men även ungdomsprojekt, sport och destinationsutveckling. Vi har även kommit långt i planering och uppstart av Lokalt ledd utveckling Halland, förklarar Ulrika Rylin.

Träffen kommer att arrangeras i slutet av september 2016. Mer info kommer.

 

Nedan kan du se en film om vad Leader Halland åstadkommit under 2007-2013, samt några vackra bilder från Halland.

Publicerades