Landsbygdsnätverket

Naturbrukselever prisas med Ung-Ullbagge

I november kommer Landsbygdsnätverket dela ut fem eftertraktade och hedersfyllda Ullbaggar till drivna landsbygdsentreprenörer. Men redan nästa vecka kommer en Ung-Ullbagge delas ut till naturbrukselever som visat särskilt prov på företagsamhet och entreprenöriella arbetssätt.

Ung Ullbagge

Naturbruksskolornas förening (NF) instiftade Ung-Ullbaggestipendiet 2012 till den elevgrupp på en medlemsskola som under året bäst uppfyllt kriterierna för gott entreprenörskap.

Eleverna skall gå naturbruksprogrammet eller motsvarande gymnasiesärskoleprogram. Elevgruppen kan bestå av ett UF-företag, styrelsen för en elevförening, elevråd, klass eller del av klass.

Delas ut för åttonde gången

- Det är väldigt roligt, hedersamt och spännande för både skolorna och eleverna med detta Ung-Ullbaggestipendium som nu delas ut för åttonde gången. Via Hushållningssällskapens Förbund är första vinsten numera 5 000 kronor, vinnarna får diplom samt att skolan blir ”fodervärd” under ett år för den vackra och tunga Ung-Ullbaggestatyetten, formgiven av Peter Gadh. Nytt för i år är att vi även delar ut ett andra och tredjepris à vardera 1 000 kronor, berättar agronom Maria Elinder, kanslichef på Naturbruksskolornas förening.

Ung Ullbagge

Bakgrunden till Ung-Ullbaggestipendiet är att Naturbruksskolornas förening själva vann en Ullbagge 2010 för årets bästa ungdomssatsning på landsbygden med projektet ”Företagsamma naturbrukselever i autentiskt lärande ger landsbygdsutveckling”.

"Fantastisk förädling av Ullbaggepriset"

- Det är en fantastisk förvaltning och förädling av Ullbaggen som skolföreningen gjort genom att instifta Ung-Ullbaggestipendiet. Det är mycket glädjande att NF genom sin Ung-Ullbagge sprider goda exempel på nytänkande och utveckling i landsbygdens företagande, säger Nils Lagerroth, samordnare i Landsbygdsnätverket.

De nominerade presenteras den 11 april under Rikskonferens Naturbruk vid Högbo bruk i Gävleborg, där merparten av de 67 medlemsskolornas skolledare och huvudmän deltar, tillsammans med branschrepresentanter, totalt 130 personer. På kvällen offentliggörs det vinnande laget vars skolledning får ta emot Ung-Ullbaggen för att sedan arrangera högtidlig prisutdelning till vinnarna hemma på skolan. Vinnarna utses av NF:s styrelse.

"Och de nominerade är:"

Götala

Borderbomb

UF, Blekinge Naturbruksgymnasium

Juryns presentation:
Med hundens bästa för ögonen! Unika hundhalsband skapas - med egen design och en grund lagd för framtida yrkesval.

Mer om Borderbomb här Pdf, 757 kB.

Götala

Päro-chips

Päro-chips, Grans Naturbruksgymnasium, Norrbotten

Juryns presentation:

Lokalproducerad mat runt Piteå! Här vidareförädlas och marknadsförs närodlad andrasortering av mandelpotatis - till potatischips.

Mer om Päro-chips här Pdf, 556.4 kB.

Götala

Foodstation

Foodstation UF, Lillerudsgymnasiet, Värmland

Juryns presentation:

Återbruk av utgångsmaterial + hållbart rostfritt! Unika hund- och kattmatskålar designas och tillverkas på Värmlands landsbygd.

Mer om Foodstation här Pdf, 591 kB.

Götala

Nötdjurens UF

Nötdjurens UF, Munkagårdsgymnsiet, Halland

Juryns presentation:

Avlastning för Hallands djurbönder! Avbytartjänst för mjölk-, gris-, får- och hästägare - en bra start på påbörjat företagande

Mer om Nötdjurens UF här Pdf, 695.5 kB.

Götala

Vilt Biten

Vilt Biten UF, Nils Holgerssongymnasiet, Skåne

Juryns presentation:

Restprodukter från skånsk jakt och slakt omvandlas till torkat hundgodis. Molly ser affärsmöjligheter i vardagens resurser!

Mer om Vilt Biten här Pdf, 560.4 kB.

Götala

Smålandsskopan

Smålandsskopan UF, Stora Segerstad Naturbrukscentrum, Småland

Juryns presentation:

Design och tillverkning av efterfrågad produkt i dialog med branschen: en skopa för enklare grävarbeten med griplastarvagn eller skotare.

Mer om Smålandsskopan här Pdf, 617.3 kB.

Götala

Det löser sig

Det löser sig UF, Svalöfs gymnasium, Skåne

Juryns presentation:

Här skapas podcasts med teman som berör ungdomar - från vardags-frågor till landsbygdens roll för omställning till ett hållbart samhälle.

Mer om Det löser sig här Pdf, 742.7 kB.

Götala

Opus Villam

Opus Villam, Torsta, Jämtlands gymnasium

Juryns presentation:

Varumärket lantbruk & hund stärks inför framtiden: i samverkan med olika företag får yngre jämtar testa olika aktiviteter i 10 veckor.

Mer om Opus Villam här Pdf, 512 kB.

Götala

Vadstena Rapsolja

Vadstena Rapsolja UF, Vreta utbildningscentrum, Östergötland

Juryns presentation:

Kvalitetskontroll från jord till bord! Här odlas egen raps, förädlas till kallpressad olja och säljs till miljömedveten kundkrets.

Mer om Vadstena Rapsolja här Pdf, 531.6 kB.

Götala

Djurens välmående

Djurens välmående, Önnestadsgymnasiet, Skåne

Juryns presentation:

Outnyttjat utrymme förvandlas till trimnings- och träningslokal - att nyttja i samverkan med skolans nya hunddagis och veterinärklinik.

Mer om Djurens välmående här Pdf, 504 kB.

FAKTA Kriterier som de nominerade bedöms efter

De nominerade elevgrupperna ska ha visat att de;

  • är innovativa och ser och tar tillvara på möjligheter
  • har en stark drivkraft
  • har god samarbetsförmåga
  • gärna vill skapa sin egen framtid på landsbygden
  • visat prov på entreprenörskap i skolan
  • aktivt deltagit i utvecklingen av skolan och undervisningen mot mer autentiska/entreprenöriella arbetssätt

Publicerades