Landsbygdsnätverket
Hamza Ibrahim, Kristina Wicksell och Mårten Andersson

Hamza Ibrahim, Kristina Wicksell och Mårten Andersson i samtal om vikten av att organisera sig och att få etablerade föreningar att släppa in yngre människor. Foto: Ida Lindhagen

Nionde avsnittet av Landet - föreningsliv och organisering

Ett samtal mellan tre unga människor som alla är aktiva i föreningsliv och landsbygdsutveckling på olika sätt. I Sverige är vi bra på att organisera oss på olika sätt. Hela 80 procent av den vuxna befolkningen är medlem i någon förening. Ännu fler är aktiva i olika sorters nätverk.

Varför ska vi organisera oss? Vilka sätt är bäst? Hur viktigt är föreningslivet för integrationen? Och hur gör du om du inte hunnit få ett svenskt personnummer och vill starta en förening? Hör Hamza Ibrahim, Mårten Andersson och Kristina Wicksell byta erfarenheter av föreningsliv och organisering.

– För mig började det som en frustration, varför gör inte nån nåt? berättar Kristina Wicksell, Hudik Mot Rasism med flera organisationer.

– Svenskar ser sig idag inte som medlemmar i så mycket saker. Utan man är en kund av nånting. När jag går till föreningar räknar jag med att jag ska få någonting tillbaks, säger Mårten Andersson från Svenska Fotbollförbundet som menar att vi måste inse att det sker en kommersialisering även av föreningslivet.

– Vi saknar att svenska myndigheter involverar ideella krafter som vi, som gör ett alldeles utmärkt jobb, säger Hamza Ibrahim från Ensamkommandes Förbund.

Journalist: Ida Lindhagen

Du kan lyssna på podcasten här nedan eller ladda ner appen Pocket Casts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller lyssna via iTunes Podcaster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Sök på: Landet Podcast
Alla avsnitt finns också samlade på vår sida för Landet.

#PoddenLandet i sociala medier.

Publicerades