Landsbygdsnätverket
David får en idé

Nya hjälpmedel ska göra det enklare att söka pengar ur innovationsstödet EIP-Agri. Minskad handläggningstid och bättre möjligheter att få en positiv bedömning blir resultatet.

Nu är det lättare att söka innovationsstöd!

Det finns 170 miljoner kvar i innovationsstödet EIP-Agri. För att göra det enkelt att ansöka om pengar har ett färdigt exempel på en ansökan med både budget och checklistor plockats fram. Lätta att följa för dig som vill söka stöd för att utveckla en idé.

Stödet gäller jordbruk, trädgårds- och rennäring och kan sökas året om hos Jordbruksverket som sköter all handläggning. Det ger dig möjlighet att utveckla din idé och hitta en lösning på en utmaning tillsammans med någon eller några andra i en innovationsgrupp.

- Nu har vi några års erfarenhet av det här stödet och vet att ansökningsprocessen är en utmaning, säger Inger Pehrson som är samordnare för EIP-Agri i Sverige. Därför har vi plockat fram hjälpmedel som ska underlätta.

Nytt och enkelt

Landsbygdsnätverkets innovationssupport har i samarbete med Jordbruksverkets handläggare tagit fram materialet.

- Det gör att det blir mycket lättare att göra en egen ansökan och få med de uppgifter som krävs direkt. Då både minskar man handläggningstiden avsevärt och ökar möjligheterna att få en positiv bedömning, säger Inger Pehrson.

Allt material hittar du på EIP-Agris webbsida. Gå också in på sidan Söka innovationsstöd där det finns mer nyttig information.

Idékollage

Där finns även en kort film Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som på två minuter beskriver vad som är viktigt att tänka på i ett innovationsprojekt. Exemplet kallas ”Skräppdödaren” och är studenten David Johanssons idé som presenterades på Framtidsverkstan på Elmia. David själv står modell för filmen.

Många olika innovationer

Sedan innovationsstödet öppnades i september 2015 har cirka 170 fått bifall på sin ansökan om gruppbildningsstöd. Det innebär att en klumpsumma betalas ut för att bilda en grupp och skriva en ansökan om stöd till innovationsprojekt.

- Vi har just nu 36 formellt godkända innovationsprojekt och cirka 20 som har fått en positiv bedömning och håller på att komplettera sina ansökningar.

Att de pågående projekten har en bred spridning över ämnesområden och typ av innovation är viktigt att komma ihåg påpekar Inger Pehrson.

- De sträcker sig från kvalitetsutveckling av livsmedel och drycker till avancerade digitala verktyg för planering av renskötsel, precisionsodling eller effektiv kontroll av djurhälsa och djurtillväxt.

Du hittar alla godkända projekt på sidan Godkända innovationsprojekt.

gruppbild

Grupper ger flera fördelar

- Genom att människor som kommer från olika delar i kedjan ges möjlighet att jobba tillsammans skapar man nya nätverk som bidrar till ökad konkurrenskraft och hållbarhet även i andra sammanhang, säger Inger Pehrson.

- Det är precis det som EIP-Agri handlar om, fler innovationer och stärkt samverkan mellan olika aktörer, gärna över gränserna

Det går att söka stöd till och med år 2020 och projekten kan fortgå till september 2022.

Publicerades