Landsbygdsnätverket
Nyanlänt företag

Penikandjomon Kone, Sohrab Fadai, Maria Dahlström, Małgorzata Ahlström Buzan och Sarah Alhaddad Mardini diskuterar eget företagande i dagens avsnitt av podden Landet. Foto: Ida Lindhagen

Nya företagare
- podden Landet #25

Sett till antalet sysselsatta på den svenska arbetsmarknaden är det vanligare att svenskar födda utomlands driver företag än de som är födda i Sverige. I podden Landet fördjupar vi oss i företagande och nyanlända svenskar. Så vad ska man tänka på som ny entreprenör på landsbygden?

Penikandjomon Kone bedriver verksamhet i Dalarna och ger sina bästa tips ihop med Sohrab Fadai och Maria Dahlström från projektet Nyanlänt företagande. Och så får vi höra Małgorzata Ahlström Buzan och Sarah Alhaddad Mardini berätta om sina företagsdrömmar.

– Kommunikation är nyckeln till allt. Det spelar ingen roll hur duktig man är. Kan du inte kommunicera så bromsar det mycket, säger Penikandjomon Kone i podden. Man ska inte ha för bråttom. Ta dig tid att lära dig svenska. Sen lära känna svenskarna, hur de fungerar och hur reglerna är.

– Det kan vara klokt att tänka ur en kunds perspektiv. Vad finns det för behov. Googla lite om vad som finns och tänk hur kan jag göra det bättre, tipsar Sohrab Fadai. Man kanske har sett sig omkring vad alla andra gör och så gör man exakt samma grej för att man tänker att där finns det en marknad. Men det är ju ofta ett ganska konkurrensutsatt område.

– Det här är en enorm resurs för det är människor som är vana att ta eget ansvar, säger Maria Dahlström, vi får inte trycka ner människor med alla våra regler, administration och byråkrati.

Medverkande i Landsbygdsnätverkets podd Landet:

Penikandjomon Kone, Entreprenör bakom Solenergi och Service AB
Sohrab Fadai, Regionchef Företagarna och projektledare för Nyanlänt företagande.
Maria Dahlström, handledare Nyanlänt företagande.
Małgorzata Ahlström Buzan och Sarah Alhaddad Mardini, deltagare i Nyanlänt företagande.

Journalist: Ida Lindhagen

Följ Landet - podden bortom storstan på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Du kan lyssna på podden genom att spela upp den här nedan. Du kan också prenumerera på våra avsnitt genom eller ladda ner exempelvis appen Pocket Casts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller lyssna via iTunes Podcaster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Sök på: Landet
Alla avsnitt finns också samlade på vår sida för Landet

Publicerades