Landsbygdsnätverket
Lina o Inez

Inez Abrahamsson, journalist och debattör och Lina Bjerke, forskare och doktor i nationalekonomi Foto tv AnnCathrine Eriksson) th Jönköping International Business School

Om Hela Sverige-satsningen – röster i Landet i Podden #45

Under hösten presenterade regeringen Hela Sverige-paketet på 1,2 miljarder kronor till landsbygdssatsningar som ska bidra till jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Satsningen blev omskriven och fick både ris och ros. När nu debatten klingat av har vi bett journalisten och debattören Inez Abrahamsson samt forskaren och doktorn i nationalekonomi Lina Bjerke, att ge oss sin analys av regeringens satsning.

Hela Sverige-satsningen innehåller fyra olika delar som gäller hela landet; service och goda levnadsvillkor, gröna jobb, företagande och utbildning och infrastruktur för bättre vägar och kollektivtrafik.

- Satsningen på infrastruktur är den som skulle ge mest nytta. Jag skulle säga att den är absolut viktigast för att jämna ut de här strukturella skillnaderna där städerna har stora fördelar. Där det finns god infrastruktur, där är det inga problem, säger Lina Bjerke som är doktor i nationalekonomi vid internationella handelshögskolan i Jönköping.

Hon tycker att det är bra att det genomförs satsningar som är i linje med målet att hela Sverige ska leva.

- Det är bra att det har gjorts någonting konkret. Det har länge getts utrymme för alltför mycket känslor vad gäller stad och landsbygd. Prat om vad som är moraliskt rätt och fel, mer än det har pratats om konkreta handlingar.

Saknade ämnen

Byggfrågan och integrationsfrågan är viktiga för Sveriges landsbygder, frågor hon tycker saknas i satsningen.

- Det behövs massor med ny arbetsför befolkning. Men för att det ska klaras av så behöver man ha bostäder och man behöver arbeta enormt mycket med integration. Det är de två frågor jag tycker fattas, säger Lina Bjerke.

Landsbygd sjö gryning

Foto Mickan Thor

Satsningarna kommer att göra skillnad för Sveriges landsbygder och visar att regeringen menar allvar med att det ska vara möjligt att bo, leva och arbeta i hela Sverige. Det sa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i samband med att satsningen presenterades.

Men Inez Abrahamsson är tveksam.

- Om man verkligen menar allvar måste man göra omfördelningar på den totala budgeten i Sverige och då räcker inte 1,2 miljarder. Det här är småpengar utifrån många andra satsningar man gör. Och varför kallar man det här för en Hela Sverige-satsning? Ska inte regeringen hela tiden ha hela Sverige som fokus?

Urban norm råder

Inez Abrahamsson trycker den urbana norm som gäller överallt, inte minst i regering och riksdag, är ett hinder.

- Hur ska man kunna kräva att en normal riksdagsman eller kvinna ska kunna förstå saker när vi hela tiden lever i en urban norm. Man gör inga krassa analyser. Man ifrågasätter inte. För det är en så otroligt stark norm att det är någon slags välgörenhetsgrej att man gör något för landsbygden, inte i eller Jag tycker att varenda budget borde vara landsbygdssäkrad och att man med automatik tänker med system och helhet.

Landsbygdsnätverkets verksamhetsledare Maria Gustafsson summerar veckans avsnitt och berättar att Landets redaktion kommer att följa upp frågan med en ny podd i vår när Landsbygdspropositionen presenteras.

- De medverkande i detta avsnitt av podden Landet har kloka synpunkter på hela Sverige-satsningen. Vem vet, en del av dessa synpunkter kanske blir tillgodosedda i regeringens proposition om en samlad landsbygdspolitik.

Journalist: Ida Lindhagen

Medverkande:
Lina Bjerke, forskare och doktor i nationalekonomi vid internationella handelshögskolan i Jönköping.
Inez Abrahamsson, journalist och debattör och tidigare ordförande i Hela Sverige ska leva och Hela Norden ska leva.

Ni kan lyssna på podcasten här nedan eller ladda ner appar som Pocket Casts Länk till annan webbplats., Acast Länk till annan webbplats., Stitcher Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., CastBox Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller iTunes Podcaster Länk till annan webbplats.. Sök på: Landet Podcast
Samtliga avsnitt samlas även på vår sida för Landet Länk till annan webbplats..
På sociala medier hittar ni oss via #PoddenLandet

Publicerades