Landsbygdsnätverket
Inspelning podd

Podden Landet firar 50 avsnitt. - Våra ständigt växande lyssnarsiffror visar att vi ligger rätt och att det är en podd som är värd att lyssna på, säger ansvarig utgivare Maria Gustafsson.

Podden Landet firar 50 avsnitt

Terese Bengard, Po Tidholm, Svante Axelsson, Lina Bjerke och Göran Greider. Kända namn i landsbygdssammanhang och några av alla de 127 personer som gästat podden Landet hittills. Idag har podden runt 30 000 lyssnare med stor spridning i hela Sverige. Är du intresserad av vad som händer på våra landsbygder hittar du oss där poddar finns och i sociala medier.

Josefin Heed

Josefin Heed

Podden, som i mars fyller två år, drogs igång av arbetsgruppen Unga i gröna näringar. Idén var att skapa en inspirerande och diskuterande podd som tar sig an den svenska landsbygden. Och så uppstod namnet; Landet – podden bortom storstan.

- Genom att peppra det offentliga samtalet med olika vinklar kring hur livet på landet faktiskt är, vad som styr utvecklingen och vilka möjligheter som finns får lyssnarna ta del av kunskap som sällan tar plats i media, säger Josefin Heed initiativtagare till Landet och ordförande i arbetsgruppen.

Bakom produktionen står Landsbygdsnätverket. Maria Gustafsson, verksamhetsledare på Landsbygdsnätverket och ansvarig utgivare, ser Landet som en podd där angelägna ämnen lyfts på ett initierat, underhållande och informativt sätt. Den passar dem som vill veta mer om landsbygden och skärgården. Både dem lever och verkar där, och de som jobbar med att påverka förutsättningarna för landsbygdsutveckling.

Maria Gustafsson Foto Mickan Thor

Maria Gustafsson

Hur är det att nå 50 avsnitt?

- Känns väldigt roligt. Våra ständigt växande lyssnarsiffror visar att det är en podd som är värd att lyssna på.

Har du några favoritavsnitt?

- Det är de två avsnitten om jämställdhet och de om klimat- och miljö. De har gett mig aha-upplevelser.

Vilka gäster kan vi hoppas på framöver?

- Vi kommer fortsätta att blanda namnkunniga och mindre kända gäster. För dig som undrar över hur det går med svenska landsbygdspolitiska mål och åtgärder, missa inte Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som kommer att berätta om landsbygdspropositionen som presenteras för riksdagen den 20 mars.

Ida Lindhagen

Ida Lindhagen

Ida Lindhagen är frilansreporter och den röst lyssnarna förknippar med podden Landet sedan starten i mars 2016.

Vad skulle du vilja säga till dem som ännu inte hört några avsnitt ännu?

– Leta rätt på oss och läs igenom listan med ämnen ordentligt. För även om de första eller sista inte lockar, så finns det säkert något av alla femtio avsnitt som gör det. Oavsett om du bor i landsbygd eller stadsbygd.

Som podden Landets reporter, vad minns du bäst från alla inspelningar?

– Oj, jag minns mest spännande samtal från tågresorna kors och tvärs över landet. Särskilt nattågen får människor att prata med främlingar på ett sätt som är ovanligt i det här landet. Där har jag till exempel fått höra hur det gick till när lakanen till liggvagnarna designades på 70-talet. Och att stationshuset i Vara är helt blått. Och så minns jag fortfarande mitt livs godaste pasta puttanesca som jag upptäckte i Örnsköldsvik. Jag ser extra mycket fram emot att Landsbygdsriksdagen hålls där i år.

Publicerades