Landsbygdsnätverket
Local Food Nodes

– Vi vill ju se att matproducenter och köpare får en mycket närmre relation. Det är visionen för poddens gäster Victor Zaunders och Albin Ponnert i veckans avsnitt av Landet. Foto: Ingrid Whitelock

Relationsmat – framtidens matdistribution? Podden Landet #36

Relationsmat börjar bli ett begrepp att räkna med. Idén är att stödja små, lokala producenter och koppla ihop dem med konsumenter som efterfrågar lokal mat. Producenterna kan till exempel beskriva tillverkningsprocessen eller djurens levnadsförhållande och köparen beställer vad de vill ha för att sedan hämta upp sina varor på olika utlämningsställen. Hör om hur vi kan få veta vart maten kommer ifrån och skapa en relation till personerna bakom produktionen.

I podden Landet berättar Albin Ponnert och Victor Zaunders om sin digitala plattform som ska göra det lättare att handla relationsmat i hela landet. Så hur kan en sådan plattform fungera? Och hur ser framtiden ut för relationsmaten?

– Vårt mål med projektet är att öka andelen mat som produceras lokalt. Vi har en vision att den ska få en starkare ställning och att det ska bli lättare att vara producent och sälja lokalt, säger Victor Zaunders som är en av grundarna av plattformen Local Food Nodes.

– Om man är i ett lokalsamhälle där det ännu inte finns någon utlämningsplats är det bara att någon tar på sig att sätta upp en sådan och sen kan producenter börja lämna ut där.

Inspelning podd

Flera intiativ är på gång runt om i Sverige och andra länder, med målet att förkorta kedjan var gäller framtidens matdistribution.

– Vi har förstått att efterfrågan från lokala producenter och konsumenter är framför allt att bygga en relation med varandra. Och det innebär per definition att skala bort mellanhänderna, säger Albin Ponnert från Local Food Nodes. Det kan bli ett steg för dem som är hobbyproducenter att gå lite längre och producera mer och sen kanske bli större.

Medverkande i Landsbygdsnätverkets podd Landet:
Albin Ponnert och Victor Zaunders, grundare av den digitala plattformen Local Food Nodes
Journalist: Ida Lindhagen

Följ Landet - podden bortom storstan på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Du kan lyssna på podden genom att spela upp den här nedan. Du kan också prenumerera på våra avsnitt genom att ladda ner exempelvis appen Pocket Casts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller lyssna via iTunes Podcaster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Sök på: Landet

Alla avsnitt finns också samlade på vår sida för Landet

Publicerades