Landsbygdsnätverket
Hans Westlund, Terese Bengard och Göran Greider

Hans Westlund, Terese Bengard och Göran Greider diskuterar hur våra attityder skapar motsättningar mellan land och stad i podden Landet. Foto: Ida Lindhagen

Sergelstorgsperspektivet – om attityder land-stad. Podden Landet #26

Det råder en ojämn maktrelation mellan land och stad. Olika attityder föder motsättningar och påverkar hur vi utformar vårt samhälle. Så hur förbättrar vi attityder och värderingar för att få balans mellan land och stad? Vad innebär en urban norm? Hur märks den i vår vardag? Och vilka konsekvenser får våra attityder.

– Det är ett uttryck för att man är blind för det som finns utanför den urbana världen. Man ser att det görs saker, men det måste kopplas till en nationell nivå för att det ska hända någonting, säger Göran Greider som är chefredaktör Dala-Demokraten.

– Det blir en orättvis bild av verkligheten, det blir en orättvis fördelning av resurserna och det blir också orättvisa förutsättningar för utveckling, förklarar Terese Bengard, verksamhetsledare för Hela Sverige ska leva. Och normen finns på individnivå, på kommunal nivå, på regionalnivå och i storstäderna.

– Det gäller att inse att Sverige består av stadsregioner där stad och land samspelar. Och sen finns det delar där det här inte riktigt fungerar, men att kunna bryta de fördomar som gör att man betraktar allt från Sergelstorgsperspektiv, säger Hans Westlund, forskare och professor på institutionen för Urbana och regionala studier på KTH. Det nya i det här är att i storstaden finns det en sorts uppfattning om att inget mer än storstaden behövs.

Medverkande i Landsbygdsnätverkets podd Landet:

Terese Bengard, verksamhetsledare för Hela Sverige ska leva
Hans Westlund, professor på institutionen för Urbana och regionala studier, KTH
Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten

Journalist: Ida Lindhagen

Följ Landet - podden bortom storstan på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Du kan lyssna på podden genom att spela upp den här nedan. Du kan också prenumerera på våra avsnitt genom att ladda ner exempelvis appen Pocket Casts Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller lyssna via iTunes Podcaster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Sök på: Landet
Alla avsnitt finns också samlade på vår sida för Landet

Publicerades