Landsbygdsnätverket
Sofia Kocher, Per Arfvidsson och Annika Åhnberg

Lyssna på Sofia Kocher, Per Arfvidsson och Annika Åhnberg när de pratar om smartare mat och framtidens innovationer i podden Landet. Foto: Ida Lindhagen

Smartare mat - vad äter vi i framtiden? #56

I framtiden måste vi producera mer mat med mindre resurser. Det kräver smartare mat och nya innovationer. Dags att utnyttja hela livsmedelskedjan på ett mer hållbart sätt. Men vad betyder allt detta i praktiken? Vad kommer vi att få på tallriken om vi lyckas? Och varför är det så viktigt med innovationer på det här området? Lyssna på podden Landet så tar vi dig med in i framtiden.

Landets tre gäster arbetar med de här frågorna på olika nivåer. En tar fram klimatsmart mat från musselprotein, en är tidigare landsbygdsminister som vill att maten ska bli nyttigare och så en företagsledare som vill se en kraftigt utökad forskning inom livsmedelsområdet.

- Dagens avfall är morgondagens råvara, säger Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen. Vi ska producera mer mat, som inte skapar välfärdssjukdomar, med mindre resurser än idag. Då krävs det väldigt mycket forskning och innovationer.

Nytt och förädlat

Hållbarhet ska gälla både socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Innovativa lösningar från lantbruket ger ökad precision, ökad effektivitet och minskad miljö- och klimatbelastning. Senare i livsmedelskedja handlar det om nya sätt att marknadsföra, sälja och distribuera maten. Eller innovationer som kanske ger helt nya och förädlade produkter.

Musslor

- Jag tror inte att det är idébrist som är problemet, utan genomförandet, säger Sofia Kocher, vd Musselfeed. Vi har hållit på med innovationer vad det gäller mat i flera generationer. Men då kanske det skedde hemma på gården hos min farmor, som var innovativ med att hitta på nya produkter av mjölk och ägg som var deras stora tillgång. Så vad har vi för tillgång nu? Och vad har vi för efterfrågan?

Annika Åhnberg, tidigare landsbygdsminister och numera frilansande moderator för semiarier om hållbarhetsfrågor poängterar att för att detta ska lyckas krävs en hållbar landsbygdsutveckling.

- Det pratas mycket om att odla i staden, att odla på höjden. Jag tror att det behövs innovationer överallt, men basen i vår livsmedelsproduktion kommer nog alltid att äga rum på landsbygden. Allt det andra är roliga varianter på temat

Medverkande i podden Landet:

Sofia Kocher, vd Musselfeed
Annika Åhnberg, tidigare landsbygdsminister, frilansande moderator för semiarier om hållbarhetsfrågor
Per Arfvidsson, vice vd Lantmännen

Du kan lyssna på podcasten här nedan eller ladda ner appar som Pocket Casts Länk till annan webbplats., Acast Länk till annan webbplats., Stitcher Länk till annan webbplats., CastBox Länk till annan webbplats. eller iTunes Podcaster Länk till annan webbplats.. Sök på: Landet Podcast. Samtliga avsnitt samlas även på vår sida för Landet Länk till annan webbplats.. På sociala medier hittar du vår podd via #PoddenLandet.

Publicerades