Landsbygdsnätverket

Storstadsnormen i fokus på konferens om unga

Ett 40-tal deltagare från hela landet träffades i Hallsberg i helgen för att diskutera hur man bäst kan stötta unga på landsbygden i sitt engagemang och hur man kan bryta ”storstadsnormen” och visa att man kan utvecklas och leva bra även utanför storstäderna.
– Vi tror att det finns en ganska tydlig storstadsnorm i samhället som säger att för att lyckas så behöver du bo och vara i en stad. Att förverkliga sig själv kan man egentligen inte göra på landsbygden, säger ungdomscoachen Josefina Andersson som deltog på konferensen.

Hallsberg

Viktorija Reine från lettiska landsbygdsnätverket, Erik Holst (stående) från gycklargruppen TRIX, Niklas Björkegren från Leader Upplandsbygd, Baiba Berzina och Inga Gailite från "Young Farmers Club" i Lettland. Diskussionsgruppen hade temat "Hur kan vi få projekten att gå vidare till ordinarie verksamhet".

Det var påfallande många leaderrepresentanter eller sådana med erfarenheter från leaderprojekt som var med som deltagare, vilket är ett intressant tecken. Uppenbarligen är Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden en stor möjlighet för att stödja unga på landet. Bland deltagarna syntes personal från bland annat leaderområdena Lappland, Upplandsbygd, Gotland, Terra et Mare och Bergslagen. Sedan var det flera som även pratade om att de deltagit i eller varit projektledare i olika leaderprojekt. Ett tiotal av deltagarna, bland andra fyra från Lettland, har deltagit i ett eller flera av Flaggskeppsprojektets aktiviteter. Flaggskeppsprojektet är ett samarbete mellan landsbygdsnätverken tillsammans med flera organisationer runt Östersjön och handlar om att finna metoder för att stödja ungas delaktighet i samhället samt deras entreprenörskap och innovationer.

 

Väldigt intressanta presentationer hölls av forskaren Lotta Svensson, ungdomscoachen Arvid Stiernström och Niclas Persson från Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer. Lotta forskar om orsaken till att unga flyttar från eller stannar på landsbygden, Arvid presenterade perspektiv på stad, land och ungas förutsättningar och Niclas punkterade flera myter om att unga idag är oengagerade och inte bryr sig.

 

Hallsberg2_opt

Ungdomscoacherna Josefina Andersson i vit tröja i mitten samt Julia Falkman näst längst till höger var med på konferensen och deltog i samtalen om unga på landsbygden.

Publicerades