Landsbygdsnätverket
Naturturism

Poddens gäster diskuterar en viktig bransch för landsbygden, nämligen besöksnäringen. Britt Bolin, Leif Öster och Anna Haag i veckans avsnitt. Foto: Ida Lindhagen

Turismens gröna guld har växtvärk - Podden Landet #38

Svensk besöksnäring och naturturism växer så det knakar. Nio av tio som reser till Sverige gör det med naturen i tankarna. Näringen bidrar med skatt, export och stor sysselsättning och får en allt större betydelse för utvecklingen av landsbygden. Samtidigt är detta en ung bransch där många delar måste utvecklas för att nå en hållbar potential. I podden Landet möts regeringens utredare, branschorganisationen och naturturismföretagaren. Vilka olika roller har de för att lösa de utmaningar som naturturismens står inför och hur kan vi ta tillvara alla möjligheter?

I veckans avsnitt har vi tre perspektiv med i samtalet; statens, branschorganisationens och företagarens. Besöksnäringen skriker efter personal men det finns också en rad saker som måste styras upp.

– Det är en bransch som är relativt ny, som växer fort och det är många duktiga människor som ger sig in i detta. Att fler måste bli medvetna om vad som fungerar som företag gäller ju alla småföretagare som precis kommit igång, säger Leif Öster som är naturturismföretagare och ordförande i arbetsgruppen Naturturism.

– Det är en positiv starkt växande bransch men den är ung och har inte de strukturer runt omkring som äldre mogna branscher har, säger Britt Bolin, regeringens utredare för en sammanhållen politik för en hållbar turism. Den lider lite av växtvärk kan man säga och vi tittar på vad som behövs för att det ska bli riktigt, riktigt bra.  

Rafting

Foto: Göran Wallin

– Vi måste börja samverka tätare med ekoturistföreningen, för får vi fler duktiga entreprenörer inom naturturism, då gynnar det restaurangerna, det gynnar hotellen och det gynnar hela besöksnäringen, säger Anna Hag, Strateg för hållbar stadsutveckling och innovation på Visita. Det är bra att turismen kommer in på många håll men vill vi att den ska växa måste det in entreprenörskap, sälj, destination, kunskap om sådana saker i utbildningarna.

Medverkande i Landsbygdsnätverkets podd Landet:
Britt Bolin, regeringens utredare för en sammanhållen politik för en hållbar turism
Anna Hag, Strateg för hållbar stadsutveckling och innovation på Visita
Leif Öster, naturturismföretagare och ordförande i Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för naturturism

Journalist: Ida Lindhagen

Du kan lyssna på podden genom att spela upp den här nedan. Du kan också prenumerera på våra avsnitt genom att ladda ner exempelvis appen Pocket Casts Länk till annan webbplats. eller lyssna via iTunes Podcaster Länk till annan webbplats.. Sök på: Landet

Alla avsnitt finns också samlade på vår sida för Landet Länk till annan webbplats.

Publicerades