Landsbygdsnätverket
ullbagge_opt

Ung-Ullbaggestipendiet till naturbrukselever

Naturbruksskolornas förening har instiftat ett Ung-Ullbaggestipendium till den elevgrupp på en medlemsskola i Sverige som under året varit den elevgrupp som bäst uppfyllt kriterierna för gott entreprenörskap. Priset delas i första hand ut under fem år, 2012 - 2016.

Stipendiet är på 2.000 kr plus att skolan får Ung-Ullbaggen till skolan under det kommande året. Vinnande elevgrupp och skolans namn graveras in på en platta på Ung-Ullbaggens skinnfodral.

 

De kriterier eleverna kommer att bedömas efter är att de skall ha visat att de

  • är innovativa och ser och tar tillvara på möjligheter
  • har en stark drivkraft
  • har god samarbetsförmåga
  • gärna vill skapa sin egen framtid på landsbygden
  • visat prov på entreprenörskap i skolan
  • aktivt deltagit i utvecklingen av skolan och undervisningen mot mer autentiska/entreprenöriella arbetssätt

Eleverna skall gå på naturbruksprogrammet på skolan. En elevgrupp kan bestå av ett UF-företag, styrelsen för en elevförening, till exempel JUF, 4H med flera, elevrådet, klass eller del av klass med mera.

Vinnande elevgrupp utses av styrelsen för Naturbruksskolornas förening. Priset delas ut till skolrepresentant i en ceremoni vid Naturbrukskonferensen Länk till annan webbplats., därefter under högtidliga former till elevgruppen på skolan.

 

Bakgrund:

Naturbruksskolornas förening mottog vid 2010 års Landsbygdsgala utmärkelsen Ullbaggen för årets bästa ungdomssatsning på landsbygden. Projektet var ”Företagsamma naturbrukselever i autentiskt lärande ger landsbygdsutveckling” och projektledare var Maria Elinder. Priset bestod av en Ullbaggestatyett och ett penningpris på 10.000 kr. Av Ullbaggepriset instiftade Naturbruksskolornas Förening Ung-Ullbaggestipendiet.

 

Läs mer på www.naturbruk.se. Länk till annan webbplats.

Publicerades