Landsbygdsnätverket
Foto: Fanny Hansson, Skandinav bildbyrå

Foto: Fanny Hansson, Skandinav bildbyrå

"Viktigare hur man fiskar än var" - Landet lär #16

I tisdagens Landet lär föreläste forskaren Friederike Ziegler, Research Institutes of Sweden, om hållbar sjömat och om hur olika arter och fiskemetoder kan jämföras med varandra.

Termen sjömat innefattar fisk, skaldjur och alger som har fiskats eller odlats i sjöar, hav eller i vattentankar på land.

- Det är inte alla som känner sig bekväma med det ordet men vi använder det för att prata om mat som på något sätt är producerad i vatten, säger Friederike Ziegler.

I sitt webbinarie försökte hon reda ut olika frågor som ofta dyker upp om hållbar sjömat. En sådan är om det är mer hållbart att köpa lokal än importerad sjömat. Hon konstaterar att transporter ofta står för en ganska liten del av de totala koldioxidutsläppen kopplat till fisket - i alla fall när det gäller lastbil och båt. Istället är det andra faktorer som väger in.

- Det är väldigt viktigt hur beståndet mår. Finns det lite fisk eller räkor så krävs det mer energi och man behöver vara ute och fiska längre för att få en viss mängd, säger hon.

Även fiskemetoden är viktig för sjömatens miljöpåverkan, där vissa metoder skadar mer än andra.

- Slutsatsen här är att det är viktigare hur man fiskar än var. Undantaget är när man tvingas flygfrakta om det handlar om färsk fisk, säger Friederike Ziegler.

Här kan du ladda ner Friederikes presentation. Pdf, 3.4 MB, öppnas i nytt fönster.

Vill du veta mer om det seminarium som Landsbygdsnäverket och RISE forskningsprojekt SeaWin håller tillsammans? Läs mer på Kungliga vetenskapsakademins hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om Landet lär

Landet lär är Landsbygdsnätverkets webbinarieserie. Ett webbinarium är ett seminarium som direktsänds på webben. Du har möjlighet att ställa frågor och interagera med föreläsaren. Avsnitten spelas också in så att du kan titta på dem i efterhand.

Anmäl dig till kommande och se tidigare avsnitt av Landet lär

Publicerades