Landsbygdsnätverket
Lauri Hyttinen från finska Landsbygdsnätverket föreläste i Landet lär om Smart Villages.

Lauri Hyttinen från finska Landsbygdsnätverket föreläste i Landet lär om Smart Villages.

"Viktigast att göra någonting" - Landet lär #13

I tisdagens Landet lär gästades vi av Lauri Hyttinen från det finska Landsbygdsnätverket. Han berättade om hur man jobbar med Smart Villages i Finland och om vad som behöver göras framåt för att utveckla fler smarta landsbygder.

Missa inte att anmäla dig till nätverksträffen!

Årets digitala nätverksträff genomförs den 6 november och har temat Smarta landsbygder i framkant. Gå till sidan för att göra din anmälan. Sista anmälningsdag är 31 oktober.

Klicka på länken för att titta på reprisen av webbinariet i Adobe Connect. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I sin föreläsning betonade han att det inte bara finns ett sätt för att utveckla smarta landsbygder.

- Det är bättre att göra någonting istället för att göra ingenting. Men för att kunna göra någonting så måste man få lov för att göra något. Får man inte det så är det omöjligt att göra något, säger han.

Hur många smarta landsbygder som finns i Finland vet han inte och man jobbar också med att förstå vad begreppet smart egentligen betyder i det här sammanhanget.

- Även om vi inte vet vad "smart" betyder i det här temat, så vet vi att digitala lösningar på landsbygd kan rädda, förstärka och bygga nya tjänster, säger han.

Därför, menar han, är det viktigt att det finns ett utbyggt bredbandsnät.

- Kommunernas roll kommer att vara väldigt viktig.

I Finland har man bland annat satsat på en tävling där man ska kora "Finlands smartaste by" för att främja smarta landsbygder. Hittills har man samlat 33 byar som är med i tävlingen, som pågår fram till slutet av 2019.

- Det är inte den by som är smartast nu utan den som utvecklar sig mest som vinner, säger han.

Vill du veta hur Landsbygdsnätverket jobbar med Smart Villages?

Då hittar mer på sidan Smart Villages

Publicerades