Landsbygdsnätverket
Kollage med tre bilder. Traktor som kör ut från en ladugård, vatten som porlar och en man på en fiskodling inomhus.

Webbinarium: Vattenbruk i symbios med jordbrukslandskapet

Fyra webbinarier: Hållbart från norr till söder

Det finns många fördelar med att kombinera vattenbruk och lantbruk. Genom att låta de två produktionsformerna samverka går det att minimera miljöpåverkan. I webbinariet den 9 september presenterar Anders Kiessling, SLU, och Johan Ljungquist, Gårdsfisk, de olika synergier som finns mellan de två sektorerna - men också några av de utmaningar som finns.

Johan Ljungquist, Gårdsfisk, och Anders Kiessling, SLU.

Johan Ljungquist, Gårdsfisk, och Anders Kiessling, SLU.

Att integrera vattenbruk i jordbrukslandskapet kan skapa nya affärsmöjligheter på landsbygderna. Dessutom går det att minimera miljöpåverkan genom att skapa ett lokalt kretslopp för näringsämnena.

- Framtidens fisk föds upp i det svenska lantbruket, säger Johan Ljungquist, grundare till företaget Gårdsfisk.

Fiskar som är varmvattensarter är mer toleranta, friska och snabbväxande än exempelvis våra laxarter. Därför har de kortare omloppstider med lägre miljöpåverkan. I webbinariet presenterar föreläsarna de möjligheter som finns när de blå och de gröna näringarna samarbetar, som i sin tur vilket kan resultera i en mer hållbar och ökad produktion av blå och gröna livsmedel i Sverige.

- Det handlar om klassisk akvakultur i modern tappning, säger Anders Kiessling, professor i akvakultur vid SLU.

Om föreläsarna

Anders Kiessling är professor i akvakultur vid SLU. Han har erfarenhet av fiskodling och vattenbruk från Norge, Kanada och Sydostasien.

Johan Ljungquist är marinbiolog och en av grundarna till företaget Gårdsfisk. Han arbetar med att bygga förutsättningar för att svenskt lantbruk ska bli världsledande på hållbar fiskuppfödning.

Teknisk information

Verktyget vi använder heter Adobe Connect. När du klickar på länken till webbinariet uppmanas du att installera programvaran på din dator. Godkänn installationen och återanslut sedan till webbinariet. Det bästa är använda fast internetuppkoppling.

Använder du en mobil eller surfplatta laddar du först ner Adobe Connects app och ansluter sen till webbinariet via länken.

Om Hållbart från norr till söder- webbinarier om vattenbruk hösten 2020


Vattenbruket har olika förutsättningar i olika delar av landet. I norr finns de stora kassodlingarna med regnbåge och röding, medan det i söder främst finns landbaserade odlingar med bland annat tilapia och ålmal. I vår nya webbinarieserie ”Hållbart från norr till söder” gör vi en djupdykning i vattenbrukets olika produktionsformer, utmaningar och möjligheter.

I serien berättar forskare och vattenbrukare om hur de arbetar för att få det svenska vattenbruket ännu mer hållbart. Bland annat handlar det om hur de jobbar med cirkulär produktion, både för att minimera påverkan på miljön och för att få en ökad produktion av sjömat.

Webbinarieserien Hållbart från norr till söder arrangeras av Landsbygdsnätverkets tematiska grupp för fiske och vattenbruk, SLU Aquaculture, SWEMARC och Nationellt Kompetenscentrum för Vattenbruk.

Webbinariet har redan genomförts. Se inspelningen på sidan Hållbart från norr till söder.

Publicerades