Landsbygdsnätverket
Jennie Cederholm Björklund, innovationscoach står vi en tegelvägg och har en lilamönstrad skjorta på sig

Foto Privat

Tips från innovationscoachen

Innovation handlar om utveckling och förändring. Det kan handla om att våga tänka och agera på nya sätt. Denna förändringsprocess börjar ofta hos oss själva – som en tanke eller som ett medvetet agerande.

I förra nyhetsbrevet berättade jag kort vad självledarskap handlar om. Jag utlovade också tips på självledarskapsstrategier som du kan använda dig av. Så här kommer några tips på sådana strategier.

Självobservation: Studera dig själv och skriv ner vad du gör eller hur du tänker i olika situationer. Exempelvis kan du reflektera över om du blir avbruten och kollar mailen varje gång du får en avisering? Skjuter du upp jobbiga arbetsuppgifter till senare – eller tar du dig an dem direkt för att få dem avklarade? Gör du en uppgift i taget eller många saker på en gång? Blir du klar med uppgifterna du planerat att göra? Om inte, vad kan det bero på?

Signalstrategier: Signalera saker du vill bli påmind om, och ta bort signaler som får dig att göra icke önskvärda saker. Du kan tex använda påminnelser på telefonen eller fysiska signaler såsom lappar eller att ställa fram verktyget du vill använda alternativt ta bort godisskålen du inte vill plocka ur. Vi har väl alla stått i kassakön i matbutiken och blivit påverkade av tuggummi och godispåsars signaler när vi som kunder står och väntar?

Sätta upp mål för dig själv: Att veta vad du vill är en förutsättning för att nå dit. På vägen mot ditt långsiktiga mål är det bra att sätta upp små delmål för dig själv. Då vet du efter hand som du uppnår dem, att du är på den väg du vill.

Belöna dig själv: Välmående och motivation skapas när du belönar dig själv om du uppnått det du vill, utfört de uppgifter du planerat, eller helt enkelt känner att du gjort något bra.

Bestraffa dig själv: Denna strategi bidrar inte till välmående – utan tvärtom, men det är nyttigt att reflektera över att den finns. Det kan hända att vi ibland använder den utan att tänka på det. Om vi inte lyckats med det vi planerat eller uppnått de resultat vi hoppats på, så finns en risk att vi bestraffar oss själva genom dåligt samvete, att inte ge oss lov att göra något vi sett fram emot, att äta den där tårtan som vi tänkt belöna oss med osv. Denna strategi hjälper oss inte framåt, och är bra om vi kan arbeta bort.

Vill du läsa mer om självledarskap? Det finns mycket information på nätet och du hittar säkert något som passar dig. Jag kan tipsa om att söka information baserad på kunskap från de två forskarna Christopher P. Neck och Charles C. Manz, som utvecklade begreppet på 80-talet.

Lycka till med strategiarbetet!

Jennie Cederholm Björklund, innovationscoach

Mina kontaktuppgifter Jennie Cederholm Björklund Tel: 070-584 55 99

Publicerades