Landsbygdsnätverket
Ensamt vildsvin vid betesmark

Foto: Operational Group ULTRAREP

Ultraljudsteknik för att skydda mot vildsvin och andra vilda djur

Ett innovationsprojekt i Italien utvecklar teknik med ultraljud för att skydda grödorna mot vildsvin och rådjur.

– Vi måste ta itu med vildsvin, rådjur och dovhjort i Toscana, säger Massimiliano Biagi, som samordnar innovationsprojektet.

Situationen är alarmerande och drabbar de flesta företag med vinodling, frukt, grönsaker och växtodling. För varje lantbrukare finns det nu 5 hovdjur. Antalet har dubblerats på fem år och det finns nu över 400 000 hovdjur bara i den italienska regionen Toscana. Vi hoppas därför att ultraljudsteknik kan skrämma djuren från gårdarna

– Innan jag startade detta innovationsprojekt experimenterade jag i min egen vingård Barone Ricasoli, med en utrustning som avger en serie ultraljudspulser, säger Biagi.

– Hovdjuren tycker detta är extremt irriterande och det gör att de flyr längs viltkorridorer till skogsområden och inte angriper vinodlingarna. Jag märkte att detta fungerade och vi skapade en innovationsgrupp för att vidareutveckla detta system.

Minska viltskador och skydda mot rovdjur

– Här erbjuder innovation och teknik intressanta verktyg som kan minska viltskadorna inom lantbruket. Jag tror också resultaten från detta innovationsprojekt kan användas för rovdjur. Så småningom hoppas vi att andra bönder i Europa kommer att dra nytta av våra ansträngningar.

Innovationsgruppen består av tio samarbetspartners, inklusive fyra gårdar och två forskare. Gårdarna ligger i olika områden, så de kan fungera som piloter för att testa systemet i olika regioner.

– Vår teknik att avskräcka hovdjur baseras på kraftfulla ultraljud med frekvenser mellan 18 och 27 kHz. Sager Fabio Vignoli, VD på Natech som tillverkar utrustningen.

En teknik löser inte alla problem

De har ett Europeiskt patent. Skillnaden mellan Natechs teknik och den som redan finns på marknaden handlar både om teknik, design och positionering av enheterna. Och det baseras på tvärvetenskaplig forskning tillsammans med universitetet i Pisa och med deras partners med olika specialiteter.

– Det handlar inte om att en teknik löser alla problem.

– Vi är övertygade om att en integration av elektriska staket, metallstaket och ultraljud i kombination med digital övervakning kan vara ett mycket intressant ämne för framtida forskning, säger professor Stefano Giordano, vid universitetet i Pisa. Vi är öppna för samarbete med andra som har god kompetens om staket.

Mer information

Läs mer om projektet på ULTRAREP:s webbplats  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och i EU:s databas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 

Publicerades