Landsbygdsnätverket
Podden Landet logotyp

Landet - podden bortom storstan

Inspirerande och diskuterande podd med fokus på landsbygderna. Heta ämnen med engagerade och kunniga människor på 20 minuter. Ta på dig hörlurarna och följ med ut i landet. Det är Landsbygdsnätverket som producerar Landet - podden bortom storstan.

Tipsa redaktionen! Vad vill du höra mer om?

Mejla dina förslag till Ingrid Whitelock

Ansvarig utgivare: Maria Gustafsson
Redaktör: Ingrid Whitelock 072 - 977 59 34
Journalist: Malin Marcko

Filtrera poddavsnitten

Kategorier

 • Integration (5)
 1. Många nyanlända med flyktingbakgrund har kommit till de svenska landsbygderna de senaste åren. I den här podden får vi väldigt konkreta verktyg för hur det praktiska arbetet kan gå till. Så hur blir man anställningsbar? Vad kräver en svensk arbetsgivare? Hur löser man kulturkrockar? Och varför är det bra att ha en barnvakt på språkcafét?

  Utgivningsdatum: 2018-11-28
  Medverkande: Najwa Abed Alkareem, Support Group Götene, Kerstin Carlsson, projektledare Steget före. Reporter: Ida Lindhagen
  Kategori: Integration

 2. Dagens befolkningsökning på̊ landsbygden beror till stor del på̊ immigration. Därför ska vi nu fördjupa oss i asylmottagande i landsbygder. Med rykande färsk forskning ska vi titta närmare på hur kommun och civilsamhälle har skött asylmottagningen. Den här gången i Hedemora, Leksand och Falun. Så har kommunerna gjort det de ska? Och vad har vi i civilsamhället bidragit med i en tuff situation? Och vad tar vi med oss in i framtiden? Hör forskarna Kjell Hansen, Cecilia Waldenström och Arvid Stiernström från SLU i Uppsala presentera och diskutera sina resultat.

  Utgivningsdatum: 2017-05-04
  Medverkande: Kjell Hansen, Universitetslektor i landsbygdsutveckling, Cecilia Waldenström, Universitetslektor i landsbygdsutveckling, Arvid Stiernström, Forskningsassistent och ansvarig för fältarbetet, och Ida Lindhagen, journalist.
  Kategori: Integration

 3. Sett till antalet sysselsatta på̊ den svenska arbetsmarknaden är det vanligare att svenskar födda utomlands driver företag än de som är födda i Sverige. Detta enligt en rapport som organisationen Företagarna gjort. Många som kommer hit har drivit eget i sina hemländer, men tänker inte på sig själva som företagare. Så vad ska man tänka på som ny entreprenör på landsbygden?

  Utgivningsdatum: 2017-02-20
  Medverkande: Penikandjomon Kone, entreprenör bakom Solenergi och Service ABSohrab Fadai, regionchef Företagarna och projektledare för Nyanlänt företagande, Maria Dahlström, handledare Nyanlänt företagande, Małgorzata Ahlström Buzan, Sarah Alhaddad Mardini, deltagare i Nyanlänt företagande och Ida Lindhagen, journalist.
  Kategori: Integration

 4. Hela 90 % av de som invandrar eller flyr till Sverige hamnar i större städer trots att de kommer från olika landsbygder. Att landsbygden inte presenteras som ett alternativ kan vara en anledning. Så hur ska vi få nyanlända att stanna i våra bygder och hur ska vi få människor som invandrat för länge sen att flytta till landsbygden? Lyssna på Landsbygdsnätverkets integrationsgrupp som försöker svara på frågan och ge konkreta exempel.

  Utgivningsdatum: 2016-08-03
  Medverkande: Medverkande: Per Hasselberg, Hushållningssällskapet, Anders Bengtson, Svenska Fotbollförbundet, Asha Ismail, Samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige, Jan Runfors, Hela Sverige Ska Leva som alla sitter med i Landsbygdsnätverkets integrationsgrupp, samt Ida Lindhagen, journalist.
  Kategori: Integration

 5. Varför ska vi organisera oss? Vilka sätt är bäst? Hur viktigt är föreningslivet för integrationen? Och hur gör du om du inte hunnit få ett svenskt personnummer och vill starta en förening? Hör Hamza Ibrahim, Mårten Andersson och Kristina Wicksell byta erfarenheter av föreningsliv och organisering.

  Utgivningsdatum: 2016-06-22
  Medverkande: Hamza Ibrahim, Ensamkommandes Förbund, Kristina Wicksell, Hudik Mot Rasism, Mårten Andersson, Svenska Fotbollförbundet, och Ida Lindhagen, journalist.
  Kategori: Integration

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post


Logotype EU