Landsbygdsnätverket
Podden Landet logotyp

Landet - podden bortom storstan

Inspirerande och diskuterande podd med fokus på landsbygderna. Heta ämnen med engagerade och kunniga människor på 20 minuter. Ta på dig hörlurarna och följ med ut i landet. Det är Landsbygdsnätverket som producerar Landet - podden bortom storstan.

Tipsa redaktionen! Vad vill du höra mer om?

Mejla dina förslag till Ingrid Whitelock

Ansvarig utgivare: Maria Gustafsson
Redaktör: Ingrid Whitelock 072 - 977 59 34
Journalist: Malin Marcko

Filtrera poddavsnitten

Kategorier

  • Finansiering & utbildning (1)
  • Fiske & vattenbruk (2)
  • Företagande & förutsättningar (6)
  • Innovation & utveckling (4)
  • Klimat & miljö (16)
  • Kultur & normer (2)
  • Mat & livsmedel (6)
  • Politik & program (3)

Taggar

  • Livsmedel (1)
  • Offentliga kök (1)
  1. Om det svenska jordbruket ska kunna minska sin klimatpåverkan så är kolinlagring ett viktigt redskap. Det är gästerna i Landet rungande överens om. Det handlar om att genom fotosyntesen få ner den kol som det finns för mycket av i atmosfären och som påverkar klimatet ner i marken. Men för att få ner så mycket kol i marken som möjligt så måste vi börja odla under en mycket längre säsong och kanske också andra typer av grödor.

    Utgivningsdatum: 2020-10-21
    Medverkande: Thomas Kätterer, professor i ekosystemtjänster på SLU, Peter Sylwan, vetenskapsjournalist och debattör och Gunnar Rundgren, författare, debattör, hedersdoktor vid SLU samt småjordbrukare. Reporter: Malin Marcko
    Kategori: Innovation & utveckling

  2. De bökar och river upp såväl känslor som marken – vildsvinen. Många är överens om att djuren, som förökar sig i rekordfart ute i skogarna, är en outnyttjad resurs. Så varför hamnar inte mer vildsvinskött från de svenska skogarna på våra tallrikar?

    Utgivningsdatum: 2020-09-21
    Medverkande: Sven-Åke Larsson, kock, jägare och medlem i styrelsen för Svenskt Viltkött och Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på Länsstyrelsen Stockholm. Reporter: Malin Marcko
    Kategori: Mat & livsmedel

  3. Pollinerande insekter som bin och humlor har en stor inverkan på naturens ekosystem och vår matproduktion. Men många bisorter är rödlistade och de har svårt att hitta nektar och pollen från blommande växter. Så hur underlättar vi för naturens egna tjänstemän?

    Utgivningsdatum: 2020-07-22
    Medverkande: Hanne Uddling, biodlare och styrelseledamot i Svenska Bin, Lotta Fabricius Kristiansen, projektledare för Pollinera Sverige och Björn Lagerman, företaget Bee Scanning. Reporter: Peter Gropman
    Kategori: Innovation & utveckling

  4. Biologisk mångfald, pollinerande insekter, kolinlagring, kulturlandskap och turism. Hur hänger de ihop? Alla ryms tillsammans med mycket annat i den unika roll bönder har i det som kallas ekosystemtjänster. Men hur ser förutsättningarna ut och vad behöver göras mer?

    Utgivningsdatum: 2020-03-25
    Medverkande: Håkan Wahlstedt , Lantbrukare, Ordförande i Odling i balans, Ola Jennersten, docent i zooekologi, WWF och Pernilla Tidåker, universitetslektor, SLU. Reporter: Peter Gropman
    Kategori: Klimat & miljö

  5. Landsbygderna och lantbrukarna har en viktig roll i frågan om klimatet. Både som en lösning och som en del av problemet. Så hur når vi fram till ett bättre klimat och hur kan det svenska landsbygdsprogrammet hjälpa?

    Utgivningsdatum: 2020-03-11
    Medverkande: Christel Cederberg, biträdande professor Chalmers, inom område markanvändning för jordbruk och bioenergi, Jan Bengtsson, professor i ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala och Fredrik Fredriksson, Rådgivare, Länsstyrelsen Västra Götaland. Reproter: Peter Gropman
    Kategori: Innovation & utveckling

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post


Logotype EU