Landsbygdsnätverket
Podden Landet logotyp

Landet - podden bortom storstan

Inspirerande och diskuterande podd med fokus på landsbygderna. Heta ämnen med engagerade och kunniga människor på 20 minuter. Ta på dig hörlurarna och följ med ut i landet. Det är Landsbygdsnätverket som producerar Landet - podden bortom storstan.

Tipsa redaktionen! Vad vill du höra mer om?

Mejla dina förslag till Ingrid Whitelock

Ansvarig utgivare: Maria Gustafsson
Redaktör: Ingrid Whitelock 072 - 977 59 34
Journalist: Malin Marcko

Filtrera poddavsnitten

Kategorier

 • Företagande & förutsättningar (4)
 • Innovation & utveckling (2)
 • Klimat & miljö (2)
 • Kultur & normer (26)
 • Mat & livsmedel (3)
 • Politik & program (2)
 • Service i landsbygder (1)
 1. Genom film, ljud och text vill Clara Bodén utmana den gängse bilden av våra landsbygder. Hon menar att det största problemet är utifrånperspektivet som leder till uppfattningar som präglar vårt sätt att se på oss själva. 2015 blev Clara Bodéns dokumentärfilm ”Lgh+bil+allt jag äger” nominerad till en guldbagge och nu är hon gäst i podden Landet.

  Utgivningsdatum: 2020-07-01
  Medverkande: Clara Bodén, regissör, filmskapare och redaktör. Reporter: Peter Gropman
  Kategori: Kultur & normer

 2. Den är både älskad och hatad – buskisen! Genren fick ett uppsving på 90-talet genom halländska komikerduon Stefan och Krister och har förvaltats vidare av tv-serien ”Ut i bögda”. Landsbygderna är en viktig ingrediens i buskisen och i detta avsnitt diskuterar vi buskis med teaterforskaren Mikael Strömberg, som i dagarna kommer ut med en bok i ämnet.

  Utgivningsdatum: 2020-06-10
  Medverkande: Mikael Strömberg, teaterforskare vid Göteborgs universitet och författare. Reporter: Peter Gropman
  Kategori: Kultur & normer

 3. Hon fick Augustpriset för sin bok Osebol som är baserad på ett 40-tal intervjuer i den värmländska byn med samma namn. Under coronakrisen har hon återvänt till sin uppväxtby för att pejla av läget igen. Författaren Marit Kapla gästar detta avsnitt av Landet som handlar om platsens betydelse för människor och hur den urbana normen påverkas av pågående coronakris.

  Utgivningsdatum: 2020-05-20
  Medverkande: Marit Kapla, författare, skribent och vinnare av Augustpriset. Reporter: Peter Gropman
  Kategori: Kultur & normer

 4. Vad har apor, gårdar, gudar och robotar att göra med nutid och framtid? Det kommer forskaren och föreläsaren Ashkan Fardorst att svara på i detta avsnitt av podden Landet. Han tar oss från det att lantbruken revolutionerade våra samhällen till den allt snabbare tekniska utvecklingen vi lever i idag.

  Utgivningsdatum: 2020-05-06
  Medverkande: Ashkan Fardost, föreläsare, forskare och musiker. Reporter Peter Gropman
  Kategori: Innovation & utveckling

 5. 70 procent av våra konstnärer bor i landets storstadsregioner, så hur är det att verka som konstnär i någon av våra landsbygder? I detta avsnitt träffar vi tre unga inspirerade konstnärer som verkar utanför storstan. Vilka fördelar finns och vilka svårigheter kan de träffa på? Och vad betyder de digitala möjligheterna för att finna en ny publik?

  Utgivningsdatum: 2020-04-22
  Medverkande: Agust Örn Helgason, snickare och konstnär, Uddebo, Jennie Hilli Sjöqvist, dansare och Skribent, Mariestad och Nadja Raunegger, konstnär och musiker, Mark. Reporter: Peter Gropman
  Kategori: Kultur & normer

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post


Logotype EU