Landsbygdsnätverket
Podden Landet logotyp

Landet - podden bortom storstan

Inspirerande och diskuterande podd med fokus på landsbygderna. Heta ämnen med engagerade och kunniga människor på 20 minuter. Ta på dig hörlurarna och följ med ut i landet. Det är Landsbygdsnätverket som producerar Landet - podden bortom storstan.

Tipsa redaktionen! Vad vill du höra mer om?

Mejla dina förslag till Ingrid Whitelock

Ansvarig utgivare: Maria Gustafsson
Redaktör: Ingrid Whitelock 036 - 15 59 09
Journalist: Peter Gropman

Filtrera poddavsnitten

Kategorier

  • Finansiering & utbildning (1)
  • Fiske & vattenbruk (1)
  • Företagande & förutsättningar (3)
  • Klimat & miljö (3)
  • Kultur & normer (3)
  • Mat & livsmedel (14)
  • Politik & program (2)
  1. Det skulle kunna odlas mycket mer musslor i Sverige och vi äter förhållandevis lite musslor i jämförelse med andra europiska länder. Musslor ett livsmedel med potetial och det behövs mer kunskap i alla led. Från inköpare av mat till restauranger och offentliga kök till oss konsumenter. Och hur kan just musslor bidra till en landsbygdsutveckling i våra kustsamhällen, vilka för- och nackdelar finns och varför kommer vi också snacka om hönor?

    Utgivningsdatum: 2020-02-12
    Medverkande: Anna-Lisa Wrange, forskare på IVL Svenska miljöinstitutet, Katrin Persson, musselodlare och ordförande i Sveriges Havsodlares Producentorganisation ek. för. och Sofia Kocher, vd för företaget Musselfeed. Reporter: Peter Gropman
    Kategori: Fiske & vattenbruk

  2. Sveriges bönder spelar en avgörande roll för att vi ska nå målen i livsmedelsstrategin. Så vad behöver de för att lyckas? Kan kunniga rådgivare och ett närmare samarbete med forskning och finansiärer vara ett sätt? Det diskuterar vi i detta avsnitt.

    Utgivningsdatum: 2020-01-15
    Medverkande: Ulrik Lovang, rådgivare Lovanggruppen, Olof Boson, Lantbrukare Mönsterås och Victoria Tönnberg, HIR Skåne. Reporter: Peter Gropman
    Kategori: Mat & livsmedel

  3. Hur klarar vi oss vid en kris? Hur står sig landsbygderna kontra staden? Och varför är det så viktigt att lära känna sina grannar? Det, och fler konkreta tips, får ni i del två av vår miniserie om krisberedskap där popcorn lite otippat hamnar högt upp på listan till prepperlådan. Lyssna gärna på #88 När kommer krisen? som är den första delen av dessa två.

    Utgivningsdatum: 2019-07-31
    Medverkande: Eva Ladberg, Svenska Blå Stjärnan, Herman Geijer, författare och föreläsare och Folke Schimanski, historiker, författare och journalist. Reporter: Peter Gropman
    Kategori: Mat & livsmedel

  4. I Sverige har vi haft fred i drygt 200 år. Och även om vi har fått känna av konsekvenserna av två världskrig, stormar och torka har vi varit förskonade från stora katastrofer. Så hur skulle det gå för oss vid en större kris? Hur väl står sig landsbygden kontra staden? Första avsnittet av två om krisberedskap, så kallad prepping.

    Utgivningsdatum: 2019-07-17
    Medverkande: Eva Ladberg, Svenska Blå Stjärnan, Herman Geijer, författare och föreläsare och Folke Schimanski, historiker, författare och journalist. Reporter Peter Gropman
    Kategori: Mat & livsmedel

  5. Är barnen avgörande när en regional livsmedelsstrategi tas fram? Häng med till Norrbotten och hör hur de framgångsrikt jobbar där. Vi tittar närmare på länets arbete med barn på en förskola i Boden och hur man konkretiserar en livsmedelskedja i pedagogiken.

    Utgivningsdatum: 2019-06-05
    Medverkande: Hulda Wirsén, samordnare Nära mat, Norrbottens regionala livsmedelsstrategi, Gunnar Jonsson, rådgivare på Länsstyrelsen, hållbar livsmedelskompetens i skolan och Åsa Rönnqvist, pedagog Barncompaniet. Reporter: Peter Gropman
    Kategori: Mat & livsmedel

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post


Logotype EU