Landsbygdsnätverket
Podden Landet logotyp

Landet - podden bortom storstan

Inspirerande och diskuterande podd med fokus på landsbygderna. Heta ämnen med engagerade och kunniga människor på 20 minuter. Ta på dig hörlurarna och följ med ut i landet. Det är Landsbygdsnätverket som producerar Landet - podden bortom storstan.

Du vet väl att Landet nu också finns på YouTube?

Där är den textad och bildsatt med filmer som lyssnare skickat in från hela Sverige.

Klicka här för att komma till podden Landet på YouTubelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Tipsa redaktionen! Vad vill du höra mer om?

Mejla dina förslag till Ingrid Whitelock

Ansvarig utgivare: Maria Gustafsson
Redaktör: Ingrid Whitelock 072 - 977 59 34
Journalist: Peter Gropman

Filtrera poddavsnitten

Kategorier

 • Kultur & normer (1)
 • Politik & program (1)
 • Service i landsbygder (7)
 1. Podden Landet firar det hundrade avsnittet genom att bjuda in tre kända personer i ett lite längre samtal än vanligt. Tre gäster med helt olika perspektiv bjuder på sina tankar kring landsbygderna nu och i framtiden - en internationellt belönad varumärkeskonsult, en känd professor i historia och en berömd tänkare och folkbildare.

  Utgivningsdatum: 2020-01-29
  Medverkande: Lars Trägårdh, professor i historia vid Ersta Sköndal Högskola, Frida Roberts, VD på designbyrån Söderhavet och Bodil Jönsson, tänkare och folkbildare. Reporter: Peter Gropman
  Kategori: Service i landsbygder

 2. Begreppet Smart Villages är hett. Alla pratar smarta landsbygder och byar. Att olika bygder tar sig an problem och möjligheter är egentligen inte nytt. Men nu finns nya verktyg och nya sätt att tänka. I #64 av Landet gav vi goda exempel. Nu tar vi ett större grepp om begreppet. Vem gör vad och när för att en bygd ska bli smartare? Det ska vi få reda på i detta avsnitt.

  Utgivningsdatum: 2018-10-19
  Medverkande: Regina Westas Stedt, landsbygdsutvecklare och bredbandssamordnare Vingåkers kommun, Jacqueline Hellsten, verksamhetsledare Leader Sörmlandskusten och Aline Kärrbäck, region Kronoberg. Journalist: Ida Lindhagen
  Kategori: Service i landsbygder

 3. En förutsättning för en levande Iandsbygd är en levande lokal ekonomi. I veckans avsnitt av Podden Landet handlar det om smarta byar som ligger i framkant och har fått snurr på ekonomin. I skånska Röststånga och lappländska Vuollerim har man använt två olika metoder för att få pengarna att cirkulera och idéer att bli verklighet.   Vilken metod passar bäst din bygd?

  Utgivningsdatum: 2018-08-23
  Medverkande: Nils Phillips, Röstånga Utvecklingsaktiebolag samt Evalena Skalstad och Audun Otterbech, bygdebolaget Lapland Vuollerim. Journalist: Ida Lindhagen.
  Kategori: Service i landsbygder

 4. Sverige är ett stort och avlångt land med varierande befolkningstäthet. Ofta förhåller det sig så att ju glesare trakterna är bebodda ju sämre är tillgången till grundläggande service. Olika delar av landet brottas med olika problem för att behålla befintliga och utveckla nya innovativa servicelösningar.

  Utgivningsdatum: 2018-02-14
  Medverkande: Lovisa Carneland, projektledare för Service till alla i Umeåregionen, Kristina Lindström, projektledare Länsstyrelsen i Västerbotten, Calle Birgersson, näringslivschef Åsele kommun, och Ida Lindhagen, journalist.
  Kategori: Service i landsbygder

 5. Att åka kollektivt är inte bara bra för klimatet utan också en förutsättning för att människor utan körkort eller körförmåga ska kunna bo på landet. Alltför ofta saknas dock möjlighet till kollektivtrafik i Sveriges landsbygder vilket gör att andra alternativ poppar upp. Podden Landet tar reda på vad som fungerar och hur vi övervinner de hinder som kan uppstå. Och så framtidsspanar vi!

  Utgivningsdatum: 2017-12-13
  Medverkande: Maja Söderberg, initiativtagare samåkningsprojekt i Tolg, Carl Wiking, samåkningsprojekt för nyanlända, Jan Runfors, landsbygdsnätverkets integrationsgrupp, Fredrik Pettersson, kollektivtrafiksforskare Lunds tekniska högskola, och Ida Lindhagen, journalist.
  Kategori: Service i landsbygder

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post


Logotype EU