Landsbygdsnätverket
Podden Landet logotyp

Landet - podden bortom storstan

Inspirerande och diskuterande podd med fokus på landsbygderna. Heta ämnen med engagerade och kunniga människor på 20 minuter. Ta på dig hörlurarna och följ med ut i landet. Det är Landsbygdsnätverket som producerar Landet - podden bortom storstan.

Tipsa redaktionen! Vad vill du höra mer om?

Mejla dina förslag till Ingrid Whitelock

Ansvarig utgivare: Maria Gustafsson
Redaktör: Ingrid Whitelock 072 - 977 59 34
Journalist: Malin Marcko

Filtrera poddavsnitten

Kategorier

 • Företagande & förutsättningar (1)
 • Innovation & utveckling (2)
 • Kultur & normer (1)
 • Politik & program (1)
 • Service i landsbygder (9)
 1. Smarta Landsbygder handlar i stora drag om till exempel att dra nytta av digital teknik, hitta lokala finansieringslösningar, korta livsmedelskedjor och samordning av service men också om samverkan mellan lokal, regional och nationell nivå. Det finns alltså inte en och samma modell för vad smarta landsbygder kan innebära.

  Utgivningsdatum: 2021-01-13
  Medverkande: Karina Veinhede, ordförande Kreativa Läppe i Vingåkers kommun, Regina Westas Stedt, samhällsstrateg i Vingåkers kommun och Daniel Granello, Landsbygdsutvecklare i Ronneby kommun. Reporter Malin Marcko
  Kategori: Innovation & utveckling

 2. Det finns för få bostäder i Sverige och på landsbygderna råder bostadsbrist för människor i olika åldrar. Men nu har nya begrepp dykt upp, exempelvis socialt byggande och modernt självbyggeri. Kan det vara lösningen på bostadskrisen och hur funkar det?

  Utgivningsdatum: 2020-08-12
  Medverkande: Tinna Harling, driver Egnahemsfabriken och leder delen om Kommunernas processer i Divercity, Erik Berg, driver Egnahemsfabriken samt ekobyn ”Bysjöstrand” och Paula Oksanen, ordförande Hogslätts vänförening i Gerlesborg. Reporter Peter Gropman
  Kategori: Innovation & utveckling

 3. Podden Landet firar det hundrade avsnittet genom att bjuda in tre kända personer i ett lite längre samtal än vanligt. Tre gäster med helt olika perspektiv bjuder på sina tankar kring landsbygderna nu och i framtiden - en internationellt belönad varumärkeskonsult, en känd professor i historia och en berömd tänkare och folkbildare.

  Utgivningsdatum: 2020-01-29
  Medverkande: Lars Trägårdh, professor i historia vid Ersta Sköndal Högskola, Frida Roberts, VD på designbyrån Söderhavet och Bodil Jönsson, tänkare och folkbildare. Reporter: Peter Gropman
  Kategori: Service i landsbygder

 4. Begreppet Smart Villages är hett. Alla pratar smarta landsbygder och byar. Att olika bygder tar sig an problem och möjligheter är egentligen inte nytt. Men nu finns nya verktyg och nya sätt att tänka. I #64 av Landet gav vi goda exempel. Nu tar vi ett större grepp om begreppet. Vem gör vad och när för att en bygd ska bli smartare? Det ska vi få reda på i detta avsnitt.

  Utgivningsdatum: 2018-10-19
  Medverkande: Regina Westas Stedt, landsbygdsutvecklare och bredbandssamordnare Vingåkers kommun, Jacqueline Hellsten, verksamhetsledare Leader Sörmlandskusten och Aline Kärrbäck, region Kronoberg. Journalist: Ida Lindhagen
  Kategori: Service i landsbygder

 5. En förutsättning för en levande Iandsbygd är en levande lokal ekonomi. I veckans avsnitt av Podden Landet handlar det om smarta byar som ligger i framkant och har fått snurr på ekonomin. I skånska Röststånga och lappländska Vuollerim har man använt två olika metoder för att få pengarna att cirkulera och idéer att bli verklighet.   Vilken metod passar bäst din bygd?

  Utgivningsdatum: 2018-08-23
  Medverkande: Nils Phillips, Röstånga Utvecklingsaktiebolag samt Evalena Skalstad och Audun Otterbech, bygdebolaget Lapland Vuollerim. Journalist: Ida Lindhagen.
  Kategori: Service i landsbygder

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post


Logotype EU