Att vara ung och hbtqi i en landsbygd kan upplevas som ensamt. Det kan vara svårt att träffa andra hbtqi-personer och en viktig orsak är att de oftast helt saknar platser där man kan träffas. Det visar en undersökning gjord av Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor.
En undersökning som Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor (MUCF) gjorde 2021 visar att det helt saknas mötesplatser för unga hbtqi-personer i Sveriges landsbygdskommuner. Sofia Skoglund från föreningen Lesbisk Makt. som beskriver situationen som ”väldigt oroande”. Dharana Favilla från MUCF berättar om hur mötesplatser för unga hbtqi-personer kan bidra till en positiv landbygdsutveckling
Att det inte finns några mötesplatser för unga HBTQI-personer i många landsbygskommuner är väldigt oroande. För många personer kan det vara livsavgörande.
- Sofia Skoglund
Unga människor kan bidra till att utveckla livsmiljöerna i landsbygderna, och där behövs alla slags människor - ju större bredd desto bättre samhällsklimat.
- Dharana Favilla
Dharana Favilla, utvecklingsledare Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor (MUCF) och Sofia Skoglund, projektledare för ”Lesbisk plats”, föreningen Lesbisk Makt. Reporter Håkan Montelius.
Unga