I oroliga tider hamnar svensk livsmedelsförsörjning högt på agendan. Det är viktigt att producera den mat vi behöver utan att vara alltför beroende av råvaror från andra länder. En tredjedel av maten vi äter, äter vi på restaurang. Vilken roll kan då landets restauranger spela för att öka den svenska matproduktionen? Och hur kan branschen i större utsträckning bidra till vår krisberedskap?
Jag vill värna om våra svenska råvaror för att kunna ha kvar våra svenska mjölkbönder. Med lokalproducerad ost, där jag har koll på vad de står för, kan jag stå rakryggad för det vi säljer. Dilemmat ligger i att få tag på hela djur till ett bättre pris för att få lönsamhet.
- Alexander Dal
Segmentet krismat, alltså konserver och torkade varor är nästan helt och hållet importerat. Vi behöver hitta alternativen som är lokalproducerade. Till exempel mathavre och makrill istället för ris och tonfisk för att klara en kris där gränserna stängs.
- Ylva Gustafsson
Det finns potential i både fråga om marker och förutsättningar. Enligt Jordbruksverket så finns det omkring 600-800 000 hektar som vi inte nyttjar optimalt, så vi har goda markresurser för att producera mer mat.
- Patrik Ohlsson
Patrik Ohlsson, ordförande i LRF Värmland och lantbrukare för växtodling och köttproduktion i Kil, Ylva Gustafsson, processledare för livsmedelsstrategin på Länsstyrelsen i Värmland och Alexander Dal, ägare av Pizzerian Alpina i Skövde. Programledare Sandra Neergaard-Petersen
Mat & livsmedel
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post