Landsbygdsnätverket
Flicka vattnar växter i växthus

Hydroponisk odling ger medvetna elever

För att öka elevernas kunskap om odling av mat finns numera odlingsskåp i varje gymnasieskola i Karlstads kommun. Tanken är att odlingarna så småningom ska skötas av eleverna själva.

Vårt mål

Vi vill göra eleverna mer medvetna om arbetet som ligger bakom odling och skapa nyfikenhet på odlingsformen hydroponisk odling, alltså odling utan jord. Vi vill också skapa en positiv attityd till maten som serveras i skolrestaurangen.

Så gjorde vi

Vi köpte ett hydroponiskt odlingsskåp till varje gymnasieskola. Kockarna fick under sex månader handledning och stöd, för att lära sig om odlingsformen men också hitta en rutin för att hantera skörd på ett bra sätt. Vi började med krasse, solrosskott och ärtskott. Därefter blev det kryddor för kökets behov, sallad till egen buffé och nu är vi på groddning av linser, ärtor, quinoa etc.

På sikt har vi planer på att involvera eleverna klassvis för att sköta en del av skåpet. Eleverna får då på ett tydligt sätt följa odlingen från frö till skörd, men också smaka och diskutera med kockarna om möjliga användningsområden.

Resultat och utmaningar

Kockarna är väldigt engagerade i odlingen och det blir spännande att ser hur det går när vi växlar upp genom att involvera eleverna.

Våra tankar framåt

Vi har en vision om att den framtida skolan ska ha en egen odling som kan förse köket med råvaror och elever med kunskaper.

Vi som lämnat erfarenheten

Skolmåltider, gymnasieskolorna i Karlstads kommun
Alain Grenard, kostchef

Har du en bra erfarenhet?

Dela med dig så att andra får nytta och glädje av den! Klicka här.

Senast uppdaterad

Offentliga måltider - alla aktörer i kedjan

Besöksadress

Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping

Kontakt

036 – 15 50 00
Skicka e-post