Inspirerande och diskuterande podd med fokus på landsbygden. Heta ämnen med engagerade och kunniga människor på 20 minuter. Ta på dig hörlurarna och följ med ut i landet. Landsbygdsnätverket producerar Landet - podden bortom storstan.
Vad ska vi äta i tider av kris och krig? Och på vilket sätt kan sjömaten bidra till Sveriges livsmedelsberedskap och det civila försvaret? Varje år produceras cirka 12 000–15 000 ton sjömat inom vattenbruket. Det landas åtskilliga tusen ton inom både det kustnära fisket och havsfisket. Så varför tas den blå näringen inte lika ofta med i beredskapsplanerna som andra livsmedel?
Utgivningsdatum: 2023-05-24
Medverkande: Teija Aho, vice ordförande i Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO) samt yrkesfiskare och fiskodlare, Wenche Hansen, VD Matfiskodlarna AB och Lina Waara, jordbrukspolitiskutredare på Jordbruksverket Programleder gör Sandra Neergaard-Petersen
Kategori: Fiske & vattenbruk
Den gröna vågen som blomstrade under 1970-talet är nu tillbaka och har blivit föremål för ett forskningsprojekt. Det ska titta närmare på hur den nya gröna vågen ser ut, vilka som flyttar från städerna och kan detta påverka hållbar landsbygdsutveckling och livsmedelsförsörjning?
Utgivningsdatum: 2023-05-03
Medverkande: Emil Sandström, forskare vid Avdelningen för landsbygdsutveckling, SLU, projektledare för projektet Gröna vågen vänder åter, Nora Wahlström, doktorand vid Avdelningen för landsbygdsutveckling, SLU och Petter Bergström, redaktör för Tidningen Åter. Programleder gör Sandra Neergaard-Petersen.
Kategori: Företagande & förutsättningar
Landsbygderna måste vara digitala. Det är ett mantra som hörs ofta men vad innebär det rent konkret för invånare och företagssatsningar? Digitalisering är så klart inte ett mål i sig, utan vilka problem kan den lösa. Så hur kan man nyttja tekniken? Och vad finns på gång? I Landet pratatar vi bland annat om ett digitaliseringsprojekt som jobbar med att leverera mat.
Utgivningsdatum: 2023-03-22
Medverkande: Ann-Margreth Hammar, Region Västmanland, regional digitaliseringskoordinator och Cecilia Strokirk, RISE, projektledare maritima transporter och logistik. Programledare är Sandra Neergaard-Petersen.
Kategori: Företagande & förutsättningar
Sverige tillhör de länder som har störst andel ekologisk jordbruksmark, högst andel ekologisk konsumtion per capita, tillsammans med världsrekord att servera ekologisk mat i offentliga kök. Ekologiska lantbrukare är oftast yngre och har större gårdar än resten av lantbrukarkåren. Så vad driver unga bönder att välja eko? Vad krävs för att de ska kunna fortsätta och vad tänker de om framtiden när det krisar både ekonomiskt och klimatmässigt?
Utgivningsdatum: 2023-03-01
Medverkande: Ida Lind, expert på marknad och hållbarhet, Ekologiska lantbrukarna, Frida Thomsson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet och Lantbrukare på Mickelgårds och Marcus Lundmark, ekologisk lantbrukare. Programledare Sandra Neergaard-Petersen
Kategori: Företagande & förutsättningar
I oroliga tider hamnar svensk livsmedelsförsörjning högt på agendan. Det är viktigt att producera den mat vi behöver utan att vara alltför beroende av råvaror från andra länder. En tredjedel av maten vi äter, äter vi på restaurang. Vilken roll kan då landets restauranger spela för att öka den svenska matproduktionen? Och hur kan branschen i större utsträckning bidra till vår krisberedskap?
Utgivningsdatum: 2023-02-08
Medverkande: Patrik Ohlsson, ordförande i LRF Värmland och lantbrukare för växtodling och köttproduktion i Kil, Ylva Gustafsson, processledare för livsmedelsstrategin på Länsstyrelsen i Värmland och Alexander Dal, ägare av Pizzerian Alpina i Skövde. Programledare Sandra Neergaard-Petersen
Kategori: Mat & livsmedel
Kategorier
Taggar
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post