Sverige är ett matland – dags att dra nytta av det. Så inledde Marie Gidlund från Sweden Food Arena seminariet i Göteborg den 6 december. Syftet med dagen var att fokusera på värden i svenskt yrkesfiske, få mer kunskap kring det småskaliga kustnära fisket i Bohuslän samt diskutera innovationer inom marin livsmedelssektor. Seminariet var ett samarbete med Maritima klustret i Västsverige, Fiskekommunerna, Vinnova och Sweden Food Arena.
Marie Gidlund, verksamhetsledare, Sweden Food Arena
Landsbygdsnätverket och Jordbruksverket vill medverka till att öka kunskapen om de värden som genereras av svenskt yrkesfiske för att våra politiker och tjänstemän på myndigheterna ska kunna fatta väl informerade beslut. Som ett första steg i detta arbete har vi bett AgriFood Economics Centre att ta fram en rapport som beskriver de värden som svenskt yrkesfiske bidrar med och den kunskap som finns om dessa, samt identifierar existerande kunskapsluckor, dvs. en kartläggning av kunskapsläget. Staffan Waldo från AgriFood presenterade rapporten som finns publicerad i den blå rutan nedan. Vi vill gärna få in synpunkter på om, och i så fall hur, värden inom svenskt yrkesfiske ska studeras vidare. Vad anser ni bör prioriteras?
Ulla Olsson från Fiskekommunerna redogjorde för en intervjustudie som vill sprida kunskap om kustfiskets betydelse för Bohuskusten. Drygt 30 yrkesfiskare samt ett 10-tal personer från handelsledet har blivit intervjuade. Rapporten finns publicerad i den blå rutan nedan.
Under eftermiddagen genomfördes en workshop med temat ”Möjligheter och utmaningar för framtidens sjömat”. Det var Marie Gidlund, verksamhetsledare för Sweden Food Arena som tillsammans med Joanna Franzén, handläggare innovationsledning på Vinnova, som ledde det arbetet. Vad vill vi uppnå med att utveckla framtidens sjömat? Det var en kärnfråga för workshopen. Resultatet av workshopen blir ett bidrag till den gemensamma innovations- och forskningsagendan som Sweden Food Arena håller på att ta fram för livsmedelssektorn. Och här är det givetvis viktigt att sjömaten har en framträdande roll.
Program
Sjömat för framtiden 2019-12-06
Presentationer
Innovation och forskning för en livsmedelssektor i världsklass - Marie Gidlund, Sweden Food Arena
Värden i svenskt yrkesfiske - Staffan Waldo, AgroFood
Småskaligt kustnära fiske i Bohuslän – en intervjustudie - Ulla Olsson, Fiskekommunerna
Rapporter att ladda ner
Småskaligt kustnära fiske i Bohuslän – en intervjustudie 2019
Carl Dahlberg, Erland Lundqvist och Ulla Olsson
Rapport från Fiskekommunerna
Värden i svenskt yrkesfiske
Staffan Waldo, Ida Lovén
AgriFood Economics Centre rapport 2019:1
Senast uppdaterad 2019-12-16