Har du precis som Arctic Winery i denna film lösningen på ett problem? Då ska du söka innovationsstöd.
Innovationsstöd söks via Jordbruksverkets e-tjänst och all handläggning sker via Jordbruksverket
där du hittar mer detaljerad information om hur du söker stödet.
På denna sida hittar du översiktlig och kompletterande information om innovationsstödet EIP-Agri och om samverkan och spridning av resultat.
Det är möjligt att söka stödet i en tvåstegsprocess. Det första steget är en ansökan om ett gruppbildningsstöd och det andra är en ansökan om genomförandestöd. Du kan även söka genomförandestöd direkt. Ansökan för båda stegen är öppen året om men beslut gällande stödansökningarna sker cirka en gång per månad för gruppbildningsstödet och flera gånger per år för genomförandestödet.
En innovation är en ny idé som med framgång kommit till användning. Om man söker gruppbildningsstöd eller genomförandestöd måste man ha både ett problem och en idé eller ett förbättringsförslag. Du ska ha identifierat ett problem eller förbättringsbehov som gäller för flera inom aktuell bransch. Stödet kan inte användas till forskningsprojekt, för att gemensamt identifiera problem och lösningar eller för rådgivning eller annan kompetensutveckling.
Vid bedömningen av din ansökan används nedanstående urvalskriterier.
För gruppbildningsstödet används urvalskriterierna 1-3, för genomförandestödet urvalskriterierna 1-6.
Läs mer om de fullständiga urvalskriterierna och bedömningsgrunderna.
Det är viktigt att din innovationsidé skyddas. Därför rekommenderas att alla som deltar i möten med den person som ”äger” idén inför bildandet av en innovationsgrupp skriver under ett sekretessavtal . Det förhindrar att idén riskerar att spridas utanför den blivande innovationsgruppen.
Samverkan med andra EU-länder kan ske på olika sätt. Din innovationsgrupp kan exempelvis via det sökta stödet finansiera en expert från ett annat land. Det kan också vara parallella grupper i två länder som jobbar med liknande utmaningar och som samverkar men finansieras av respektive land.
Projektet är inte avslutat förrän resultaten är spridda nationellt och via det europeiska nätverket. Det kommer att finnas en mall för hur projektresultaten ska beskrivas.
Resultaten sprids med hänsyn till intellektuellt rättsskydd (IPR). Du kan läsa om IPR på InnovationOnline.se eller Patent- och registreringsverkets webbplats
. Du, hela gruppen eller någon annan i gruppen enligt gruppens överenskommelse, ska ha möjlighet att skydda en affärsidé eller att söka patent om det är aktuellt, utan att det störs av att resultaten sprids.
Senast uppdaterad 2021-03-08
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post