Landsbygdsnätverket

Lucka 22

Innovativa och spännande metoder introduceras i skolan för att intressera unga till att lära sig mer om var fisken de äter kommer ifrån, hur det är att arbeta som fiskare och för att testa nya rätter från hav och sjö. Fiskaren i skolan är ett nytt koncept där skolelever får följa en yrkesfiskares vardag live. Barnen kan ställa frågor och få en inblick i en yrkesfiskares vardag.

 

I de offentliga köken händer också en hel del. Olika sjömatsrätter testas i skolan för att få unga att åta mer av den nyttiga maten. Utanför fabriken i Ellös på Orust tas en ny sillburgare fram som förhoppningsvis snart hittar sin väg in till skoleleverna.

Hur länge fiskar du? Vilka fiskar fångar du? Hur ser det ut på båten? Hur ser en vanlig arbetsdag ut? Frågorna var många när årskurs 7 i Raoul Wallenbergsskolan, Skövde, träffade yrkesfiskaren Boris Åström, Torsö utanför Mariestad. I en serie av videosamtal med Boris fick eleverna lära sig mer om arbetet som yrkesfiskare i Vänern. För de flesta elever var det första gången som de fick träffa och lära känna någon som arbetar med yrkesfiske. I dagens lucka får du en hänga med på det första mötet med klassen.

Videosamtalen är en del av Fiskaren i skolan, ett samarbetsprojekt som ska öka elever och lärares kunskaper om svenskt yrkesfiske och fisken som livsmedel. Projektet som initierats av yrkesfiskets producentorganisationer leds av Hushållningssällskapet Västra. Målet är att skapa en kunskapsportal för elever och lärare i åk 4-9 som kommer innehålla fakta, bilder, filmer, roliga utmaningar och möjlighet för skolklasser att delta i digitala studiebesök hos fiskare samt företag inom beredning och förädlingsföretag. Förhoppningen är att också att underlätta för lärare att hitta information och fakta hos andra organisationer som arbetar med fisk och yrkesfiske, exempelvis Sjömatsfrämjandet. Portalen beräknas vara klar under våren 2023.

Det är viktigt att barnen också får testa de läckerheter som havet och sjön kan ge. Sillburgare, tilapiabollar och sjöpungsbiffar är bara några av de nya rätter som kan serveras i skolorna i framtiden. Att barnen äter mer sjömat bidrar inte bara till mer hållbar livsmedelskonsumtion utan också till målsättningen att barn och unga ska äta varierat av fisk och skaldjur minst 2-3 gånger i veckan.

Recept


Ginnetons härliga sillburgare

800 gram sillfilé
200 gram kolja, torsk eller sej
1 finhackad rödlök
3 finhackade vitlöksklyftor
2 ägg
2,5 dl grädde (går att hoppa över)
3 msk fisksås
1 dl ströbröd
Några droppar tabasco
Nymald svartpeppar
1 tsk salt

Dra skinnet från sillflundrorna och mal eller skär i mindre bitar och kör sedan tillsammans med den vita fisken, också den i mindre bitar, i en matberedare. Riv lök och vitlök fint i en bunke. Blanda i tabasco, ägg, grädde, kryddor, ströbröd. Blanda väl. Tillsätt till färsen och blanda igen. Låt stå 10 minuter och tillsätt mer ströbröd om färsen blir för lös. Forma till biffar och stek på medelvärme i mycket smör. Servera med ett gott hamburgerbröd, sallad, tomat och dressing.

Bild på vattenyta med texten "Sjömatens Julkalender 2022" ovanpå.

Publicerades