Landsbygdsnätverket

Lucka 23

Tångsallad, musselbullar eller sjöborrskorvar? Vad vi hittar på framtidens julbord är svårt att sia om. Professorn Kristina Snuttan Sundell tipsar om hållbar sjömat på julbordet och framför allt mer mat från djur och växter längre ner i näringskedjan som vår härliga svenska blåmussla.

Ur hållbarhetssynpunkt borde vi i framtiden fokusera mer på råvaror från djur och växter längre ner i näringskedjan, så kallade lågtrofiska arter. Idag äter vi istället till stor del kött från rovdjur som torsk, lax och Sej långt upp i näringskedjan istället vilket bidrar till en obalans i ekosystemet.

Exempel på lågtrofiska arter i havet som vi kan äta mer av är musslor, ostron, sjögurkor, sjöborrar och tång. Allt detta kan vi odla i Sverige; lokalt, nyttigt och hållbart.

Tips!

Tångdykerskans julbord

Karolina Martinson, medförfattare till boken Plocka tång & Strandväxter, bjuder på juliga recept med tång och lokala råvaror från Västra Götaland i kampanjen Tångdykerskans julbord. Just denna kampanj är till för att inspirera till att använda tång på julbordet och kanske för att utmana den innovativa kocken som vill använda mer lokala produkter.

Charlotte Berg på Lokalproducerat i Väst jobbar med att lyfta de lokala råvarorna och produkterna som finns i Västra Götaland i projektet Lokal Meny Grön och Digital. Projektet ägs av Lokalproducerat i Väst vilket är ett nätverk som stöttar lokala producenter i regionen. Projektet finansieras av Europeiska Utvecklingsfonden, REACT -EU och Västra Götalandsregionen.

Recept

Recepten för Tångdykerskans julbord är skapade av Karolina Martinson och har publicerats på Lokalproducerat i Västs instagramkonto @lokalmeny Länk till annan webbplats. under advent. Nu kan du ladda hem dem i ett samlat dokument här nedan!

Tångdykerskans julbord receptsamling Pdf, 75 kB.

Bild på vattenyta med texten "Sjömatens Julkalender 2022" ovanpå.

Publicerades