Ostronet är en riktig delikatess som kanske vanligast finner sin väg in på nyårsmenyn. Men varför inte introducera en lyxig touch på julbordet? Det platta europiska ostronet kan både odlas och skördas från vilda bestånd längs västkusten.
Fler och fler i Sverige äter ostron. Det importeras nära 400 ton per år, framför allt från Frankrike. Det är framförallt det odlade asiatiska stillahavsostronet, Magellana gigas, som köps in till Sverige.
Intresset för ostron och annan sjömat från Sverige ökar också bland svenska konsumenter. En av de som förser marknaden med inhemska ostronet Ostrea edulis är Havstenssunds ostron som odlar ostronet i norra Bohusläns skärgård.
För 20 år sedan började paret Ulrika och Mattias utveckla olika typer av odlingsmetoder. De senaste 5 åren har de arbetat heltid med odlingen och skörden av ostron. Det tar fyra år att odla upp ostronen från yngel till fullvuxna ostron på djurens och naturens egna premisser.
Publicerades
Landsbygdsnätverkets kansli Skeppsbrogatan 2, Jönköping
036 – 15 50 00
Skicka e-post