Landsbygdsnätverket

Lucka 8

Fiskodling i kassar vintetid.

Landöröding är Svensk fjällrödings egna svenskodlade röding frän Jämtland. Resan mot din tallrik börjar som ett romkorn på Omegalax fiskodling i Timrå till Landösjön i Jämtland där den växer till sig i odlingskassar i sjön. Beroende på temperatur och väderförhållanden kan det ta upp till två år innan rödingen är lagom stor för konsumtion. Rödingen gårdsslaktas i det moderna slakteriet i direkt anslutning till odlingen.

Logotyp för Kunglig Hovleverantör.

Under 2022 blev svensk fjällröding Kunglig Hovleverantör. Kungen har idag 130 hovleverantörer och begreppet Kunglig Hovleverantör har kommit att bli ett kännetecken för svensk kvalitet. Hovleverantörskapet beviljas av Kung Carl XVI Gustaf personligen och är ett bevis på att Landöröding uppskattas av medlemmar av kungafamiljen.

Recept


Rödbetsgravad landöröding med radicchiosallad och getostkräm
4-6 förrättsportioner

Genom gravning får du en fisk med djup och intensiv smak och dessutom en mer hållbar råvara att njuta av vid flera tillfällen. Kanske som ett gott smörgåspålägg till exempel? Här har vi valt att grava rödingen med smak och färg av rödbeta men det går fint att skippa betan och grava med bara salt och socker också. Rödingen i receptet är väl tilltagen så att du får gravad fisk till två tillfällen!

Gravad röding:

1 hel landöröding
½ rödbeta
1 msk salt
2 msk strösocker
Skal från 1 citron

Getostkräm:

100 g getost på rulle
½ dl creme fraiche
1 liten kvist rosmarin
Salt och svartpeppar

Till servering:

Radicchiosallad eller röd endive
1-2 msk olivolja extra vergine
Flingsalt
Körvel eller dill

Gör så här


Dagen innan:

Filéa rödingen (spar gärna skrovet för att göra buljong). Blanda salt och socker och strö över köttsidan på filéerna. Riv över citronskal. Skala och riv rödbeta grovt och bred ut över fisken. Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra. Lägg i en plastpåse och lägg in i kylen över natten. Vänd gärna filéerna en gång.

Vid servering:

Torka bort rödbetorna och skär i tunna skivor.

Vispa ihop smulad getost, creme fraiche och fint hackad rosmarin. Smaka av med salt och peppar.

Strimla salladen fint och vänd i lite olivolja. Salta lätt.

Klicka eller spritsa ostkrämen på tallrikar och lägg på röding och sallad. Garnera gärna med några kvistar körvel eller dill.

Bild på vattenyta med texten "Sjömatens Julkalender 2022" ovanpå.

Publicerades