Landsbygdsnätverket

Alan Robertson, skotska landsbygdsnätverket

Följande text är en utskrift och översättning av det som sägs i filmen.

Syntolkning: Alan står på en skogsstig med sina två hundar vid varsinn sida.

Hej. Jag heter Alan Robertson och är chef för det skottska landsbygdsnätverket. Och det här är Brenda, och det här är Sam.

Syntolkning: Alan pekar på sina hundar.

Jag bor i byn Birnam vid alldeles intill floden Tay i Rural Perthshire. Byn berömmer sig med att finnas med i Shakespeare's Macbeth och även en koppling till Beatrix Potter, författaren till Sagan om Pelle Kanin.

Syntolkning: Vyer från naturen i Birnam och sedan bilder från Dunkeld.

Byn sammanstrålar är sammanvuxen med Dunkeld - en liten stad på andra sidan floden Tay. Hit åker vi för att skaffa våra viktiga förnödenheter.

Syntolkning: Alan framför en whiskey-butik.

Birnam och Dunkeld finns i Leaderområdet Rural Perth och Kinross. Detta är en väldigt bra och effektiv LAG-grupp med stöd från ett engagerat Leaderkontor. Förutom finansiering från LEADER, har leaderkontoret använt annan finansiering för att stötta lokal utveckling - eller lokalt ledd utveckling. Det är bland annat:

Syntolkning: Bilder från de olika projektens webbsidor.

  • SSElänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Community Enterprise Funding som drivs av Growbiz, en oberoende lokal organisation som arbetar med välgörenhet. Deras pengar kommer från en del av vinsten genererad av vindkraftverk.

  • Dessutom så används Community Shares Scotlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster . Invånare i samhället köper andelar i företag som erbjuder varor och tjänster som invånarna behöver. Det innebär i sin tur att företaget kontrolleras och styrs av samhället som det är till för. Dessa "samhällsandelar" har hjälpt till att lansera och utveckla en mängd blomstrande företag.
  • Can Do Scotlandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ger samhällen möjlighet att använda medel för att skapa gemensamma arbetsplatser för små och mikroföretag så att de kan nätverka och få tillgång till hjälpmedel som de inte har hemma.

  • LEADER har hjälpt till att finansiera en person som kan hjälpa samhällen med råd om hur de kan använda Crowd funding kampanjer. Birnam Artslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, ett konst- nöjes- och konferenscenter och en nyckeltillgång i området, riskerade att stängas på grund av Covid-19. Verksamheten, i nära samarbete med Crowd fundingexperten, lanserade en kampanjlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. De krossade sitt ursprungliga mål - tjugo tusen pund - på bara en vecka.

Syntolkning: Filmsekvenser från Birnam Arts.

Jag hoppas att detta ger en känsla och bild av hur Skottland på olika sätt finansierar lokalt ledd utveckling. Ha en bra konferens!

Syntolkning: Alan och hans två hundar inomhus.

Besöksadress
Landsbygdsnätverkets kansli Vallgatan 8, Jönköping

Kontakt
036 – 15 50 00
Skicka e-post


Logotype EU