Landsbygdsnätverket
grönsaker_opt

Säker och bra mat

På LRFs webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information om mat från Sveriges bönder som produceras med omtanke om djuren och miljön. Här finns information om ekologisk och närproducerad mat, matens innehåll, offentlig upphandling, hållbar utveckling, samt det nya projektet "våga fråga - få en bonde på köpet" det vill säga ett system där man direkt i butik kan få reda på en produkts ursprung.

Sveriges konsumenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. betonar på sin hemsida bland annat att målet är att konsumenterna ska få ett stort utbud av varierad och prisvärd mat, goda möjligheter till valfrihet, ett ökande utbud av miljömässigt och socialt hållbara produkter. Man vill också att maten ska ha en klar och tydlig märkning, som inte är vilseledande. Märkningen och övrig information i butiken ska förmedla uppgifter om miljö, etik och hälsa.


Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Sveriges expert- och centrala kontrollmyndighet på livsmedelsområdet. Enligt hemsidan arbetar Livsmedelverket för säker mat och bra dricksvatten, att ingen konsument ska bli lurad om vad maten innehåller och för bra matvanor. Samarbetet med Landsbygdsnätverket sker främst genom Livsmedelsverkets nationella kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.